Ga naar inhoud
Wat drijft makers en wat speelt er achter de schermen? Wat kun je van hun werk en carrièrepaden leren? Makers Bouba Doula, Tjon Rockon en Biserka Šuran gaan aan de hand van hun films GRANDE LOGE FILANTROPIA en Scènes met mijn vader in gesprek over de grenzen tussen fictie en documentaire.

In deze Masterclass kom je, na het kijken van de twee korte films, meer te weten over de verhalen en thema’s achter GRANDE LOGE FILANTROPIA en Scènes met mijn vader. Beide films zijn een bijzondere mix tussen fictie en documentaire. De films verschillen ogenschijnlijk veel van elkaar, maar in deze Masterclass ontdek je de raakvlakken. Waarom kozen de makers juist voor deze vorm? Hoe zet je je verhaal om in fictie, maar blijf je dicht bij de werkelijkheid zodat het wel documentair blijft? En hoe draagt de vorm bij aan het vertellen van je verhaal? Wat werkt wel en wat werkt níet als je stijlen mixt, wat zijn de harde keuzes die je moet maken?

Na deze Masterclass weet je meer over verschillende vertelvormen en kijk je voortaan met een andere blik!

Over de films
GRANDE LOGE FILANTROPIA (48 minuten)
De westerse wereld balanceert op het randje van de afgrond. Daarom stuurt het geheime genootschap Grande Loge de uitverkoren hiphop-zoon Tjon Rockon naar de van spiritualiteit vervreemde tatta’s, om ze te redden met zijn methode van self-cancelling en performatieve rituelen. Om het bloed weer te doen laten koken.

Scènes met mijn vader (46 minuten)
Scènes met mijn vader is een documentaire over het vluchtverhaal van het Kroatische-Nederlandse gezin van filmmaker Biserka Šuran uit voormalig Joegoslavië. In deze persoonlijke documentaire nodigt zij haar vader uit om in een oude fabriek een symbolische reis te maken. De filmmaker weet de kijker zowel mee te nemen in haar familiegeschiedenis, als aan het denken te zetten over Europa als construct.

Over de gasten
Bouba Dola werkt als kunstenaar, producent en regisseur. Hij is medeoprichter van het audiovisuele bedrijf La Flanerie. Zijn werk kenmerkt zich door een combinatie tussen futuristische en Afrikaanse esthetiek. In 2021 ging zijn korte film De werkelijkheid heeft mij niet nodig op het NFF in première.

Tjon Rockon is theatermaker. Voorheen werkte hij nauw samen met Productiehuis Theater Rotterdam, maar in 2018 werd hij medeoprichter van het collectief Grande Loge. Dit artistieke genootschap brengt klassieke vormen van cultuur samen met straatcultuur. In 2020 was hij een van de winnaars van de Gieskes Strijbis Podiumprijs.

Biserka Šuran is documentairemaker. Haar films zijn persoonlijk en poëtisch, met terugkerende thema’s als thuis(komen) en verbinding. Scènes met mijn vader ging eind 2022 op het IDFA in première en won de prijs voor Beste Documentaire op het filmfestival van Trieste.

Carlijn Fransen (C.T.H. Fransen) is beeldend kunstenaar en maakt films. Ze studeerde in 2016 af met de korte fictiefilm “De Eenzame Eenheid” die o.a. op NFF werd vertoond. Haar films kenmerken zich door de belangrijke rol die sets en rekwisieten vertolken en het raakvlak met performancekunst. Voor de film “Scènes met mijn vader” was Carlijn de regie-assistent van regisseur Biserka Šuran.

Specials