Tara

Jet Homoet Lange documentaire - 2002 - 74 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van politica Tara Singh Varma die een dodelijk ziekte voorwendde, tot werd onthuld dat ze geen kanker had, maar wel financiële problemen.

Toen regisseuse Jet Homoet in januari 2001 begon met haar portret van de Groen-Linkse politica Tara Singh Varma, dacht ze de laatste momenten vast te leggen van een dodelijk zieke, politiek betrokken Surinaamse volksvertegenwoordigster. Tot de aflevering van het Tros-programma Opgelicht, waarin de - later terecht gebleken - beschuldiging werd geuit dat Singh Varma geen kanker had, maar wel financiële problemen. Homoet is aanwezig in de huiskamer van Singh Varma, als met een hele groep naar de uitzending wordt gekeken. Het is een sleutelmoment; het portret verandert van een afscheid in een gevecht. Met fragmenten uit televisieprogramma's, waarin onder andere Paul Rosenmöller en Youp van 't Hek fungeren, en veel opnamen bij Singh Varma thuis wordt geschetst hoe de hele affaire, van het afscheid tot de publieke schuldbekentenis bij Barend & Witteman, is beleefd door Singh Varma zelf.

Credits

Regie Jet Homoet
Producent(en) Karel van Ossenbrüggen
Productiebedrijf KvO Films BV
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland