Sweet Salty Lao

Thijs Dikshoorn, Hélène Kocken Korte documentaire - 2009 - 45 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De poëtische beelden van een dag van prozaïsche winning, verpakking en transport van zout in het dorpje Ban Nateuy in Laos, spreken voor zichzelf in commentaarloze documentaire.

Deze korte commentaarloze documentaire is een verslag van een dag in Ban Nateuy in Laos. Dit dorp leeft van het zout gewonnen uit zoutmijnen. De werkdag begint als een lege vrachtwagen arriveert. 's Avonds vertrekt hij weer, gevuld met balen zout. Grotendeels chronologisch legt de camera de dagelijkse routines vast van de mensen werkzaam in deze ambachtelijke zoutindustrie. Mannen die het zout bijeenschrapen en het laten uitlekken, vrouwen die met de hand zakken van tien kilo vullen en er balen van maken. Thijs Dikshoorn, animator, en Hélène Kocken, kunstenaar, kozen voor hun eerste gezamenlijke documentaire voor lange shots. De camera vertelt het verhaal. De statische beelden, de muzikale repeterende geluiden van de machines en het gehak van het gereedschap geven een bijna romantisch beeld van een traditionele tak van ambachtelijke nijverheid. Tegelijk blijft de harde werkelijkheid van het zware werk tegen een laag loon niet buiten beschouwing.

Credits

Productiebedrijf
Hélène Kocken
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland