Simon

Eddy Terstall Speelfilm - 2004 - 100 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur Cees Geel

Beste Lange Speelfilm

Beste Regie Eddy Terstall

Gouden Kalf-nominatie

Beste Actrice Rifka Lodeizen

Beste Montage Ben Isaacs

Beste Scenario Eddy Terstall

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

Publieksprijs Eddy Terstall

Sap Jongeren Award Eddy Terstall

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ontroerende en komische speelfilm over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de homoseksuele studentikoze Camiel en vrije jongen, hasjdealer en vrouwenversierder Simon.

Het noodlot brengt de homoseksuele student Camiel en vrije jongen pur sang Simon - hasjdealer en vrouwenversierder - bijeen: het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Na een incident zien de twee elkaar niet meer, tot ze elkaar weer ontmoeten, op eenzelfde toevallige wijze als die eerste keer. Ze pakken de draad weer op, maar er is iets veranderd: Simon is ongeneeslijk ziek. Eddy Terstall voegt met Simon een hoofdstuk aan zijn kroniek van het Amsterdamse stadsleven toe, hoewel hij zich deze keer zelfs over de landsgrenzen waagt. De bonte verzameling van unieke karakters vormt de basis van komische, soms absurde en ook ontroerende situaties. Acteur Cees Geel, die ruwe bolster blanke pit Simon speelt, onderging voor de film een behoorlijke metamorfose: hij kwam voor de opnamen vijftien kilo aan, die hij tijdens het draaien in zes weken ook weer kwijtraakte. Simon kreeg in 2004 vier Gouden Kalveren, de SAP Jongeren Award en ontving een Gouden Film.

Credits

Scenario Eddy Terstall
Producent(en) Imko Nieuwenhuijs
Productiebedrijf
Spaghetti Film B.V.
Camera
Production Design
Gaby Hanrath
Montage
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland