Nederwiet

Maaik Krijgsman, Hans Pool Lange documentaire - 2011 - 90 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De coffeeshop is al meer dan dertig jaar hét internationale voorbeeld van tolerantie en gedogen in Nederland. Niemand wordt hier gestraft voor het gebruik van softdrugs. Maar de productie van nederwiet is nog steeds verboden. Het gevolg is een even hilarisch als zorgwekkend kat-en-muisspel dat kwekers, coffeeshophouders, georganiseerde misdaad, politie en rechters spelen rond de achterdeur van de coffeeshop.
Filmmakers Maaik Krijgsman en Hans Pool besluiten een thuiskwekerij te beginnen. Hun met tegenslagen kampende onderneming is amusant. De verhalen van de hennepplantenkweker, de verkoper van kweekbenodigdheden en de coffeeshophouder waarmee ze zaken doen zijn tegelijk ontnuchterend. De hardere aanpak van de politie drijft de prijs op, wat paradoxaal genoeg de interesse van de zware criminaliteitalleen maar heeft vergroot. Het idealistische hippietijdperk is voorbij.
Nederwiet toont alle kanten van de nederwiet: van politie-invallen bij thuiskwekers en bezoeken aan diverse groots opgezette kwekerijen tot een muzikant die van zijn blowverslaving probeert af te komen.

Credits

Producent(en) Suzanne van Voorst
Productiebedrijf IDTV Docs
Camera
Montage
Arno Doup
Sound Design
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland