Mijn kamer is mijn beste vriend

Berenike Rozgonyi Korte documentaire - 2007 - 48 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Jeugdige asielzoekers uit diverse landen vertellen over herinneringen aan hun vaderland en hun ervaringen in Nederland. 'Elk land heeft goede dingen en minder goede dingen', aldus een van hen.

Documentaire over jonge minderjarige asielzoekers in Nederland. Jongeren met een verborgen verleden en onzekere toekomst, die plots opduiken in ons dagelijks leven en vrijwel onopgemerkt daaruit verdwijnen, terwijl wij nauwelijks besef hebben van hun 'staat van zijn'. De documentaire is geïnspireerd op een project dat op scholen wordt uitgevoerd, waarbij deze jongeren een kleine houten koffer beschilderen en beplakken, soms met foto's of kleine voorwerpen, met daarin hun dierbaarste herinnering verwoord in een persoonlijk gedicht, in het Nederlands. Met de keus voor de gedichten als invalshoek krijgt de kijker direct een blik in de binnenwereld van de jongeren. Het contrast tussen enerzijds hun dagelijkse realiteit en anderzijds hun herinneringen aan een leven dat zij al geleefd hebben, opgeschreven in hun gedicht in een 'nieuwe taal', is vaak schrijnend en niet des kinds. Zo wordt de positie van ontheemde jongeren op onverwachte en bijzondere wijze belicht en krijgt het woord 'inburgeren' een ontroerende, onverwachte dimensie.

Credits

Producent(en) O.Ph. Flip Nagler
Productiebedrijf
Camera
Jacques Laureys
René van der Eijk
Montage
Sound Design
Set geluid
Distributie
Productieland(en)
Nederland