Mafrika

Paul Ruven Speelfilm - 2008 - 90 min.

Andere prijzen

Publieksprijs Paul Ruven

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een nukkige reclameman wordt in Afrika aangeklampt door een meisje dat zijn dochter claimt te zijn. Tijdens een roadtrip leert hij het land en het meisje kennen, maar ook een andere kant van zichzelf.

De succesvolle, maar uiterst cynische commercialregisseur Frank Meutstege wordt vijftien jaar nadat hij een film over Afrika maakte, gehuldigd in, jawel, Afrika. Hij háát het continent dat hij consequent 'Mafrika' noemt en probeert weer snel te vertrekken - ook al omdat zijn aanstaande bruid op hem wacht op een veiliger werelddeel. Het loopt echter anders. Een vijftienjarig Afrikaans meisje beweert Franks dochter te zijn. Ze smeekt hem mee te gaan naar de hut van haar moeder, waar hij destijds de film maakte. Met frisse tegenzin volgt hij haar tijdens een gevaarlijke reis door het land. Frank wordt van zijn spullen beroofd ('Erg vooroordeelbevestigend, vriend!'), maar leert ook zijn mogelijke dochter kennen en een warmere kant van zichzelf. In deze roadmovie wordt de eeuwige cynicus ingepakt door Afrikanen waar hij in eerste instantie niets van moet hebben. Hij strooit zo kwistig met vooroordelen dat het komisch wordt. De prachtige landschappen en vrolijke Afrikaanse muziek dragen bij aan de levenslessen van dit nijdige personage.

Credits

Regie Paul Ruven
Scenario Paul Ruven
Producent(en) René Huybrechtse
Margot Nicolaes
Simone van den Ende
Productiebedrijf
Dutch Mountain Film
Palazzina Productions
Uitvoerend producent(en)
Jean-Pierre Claes
Camera
Production Design
Mares Thomassen
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Mixage
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland