Het woeden der gehele wereld

Guido Pieters Speelfilm - 2006 - 92 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Coming of age van joodse scholier in vijftiger jaren, naar roman van Maarten 't Hart, geeft tijdsbeeld van benepen christelijk milieu uit die tijd en is ook whodunit met verrassende ontknoping.

Film, deels in zwart-wit, naar de gelijknamige roman van Maarten 't Hart, met muziek, religie en travestie als thema's. Scholier Alex Goudveyl groeit op zonder te weten waar zijn muzikale talent vandaan komt. Meer uit het (oorlogs)verleden blijft voor hem verborgen. Zo weet hij ook niet dat hij joods is. De film begint tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groep joden probeert per vissersboot naar Engeland te ontkomen, maar de Duitsers torpederen dat plan. De groep, inclusief de schipper, overleeft het avontuur. Het verhaal gaat verder in 1958, in het benepen christelijke Maassluis. De meesten hebben een nieuw bestaan opgebouwd en willen de verwikkelingen uit de oorlog vergeten. Vergeefs, onder andere door de toenmalige schipper, inmiddels een chanterende politieagent (Cees Geel) met een voorkeur voor jonge jongetjes. Wanneer de agent in bijzijn van Alex wordt neergeschoten, worden langzaam alle mysteries ontrafeld. Zo is de film behalve de coming of age van een zachtaardige jongen, ook een whodunit met verrassende ontknoping.

Credits

Scenario Robert van den Berg
Producent(en) Rob Houwer
Productiebedrijf
Nedfilm & Television B.V.
Camera
Production Design
Vladimir Heiser
Montage
Ton Ruys
Sound Design
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland