Een bitterzoete verleiding

Monique Nolte Korte documentaire - 2007 - 58 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Korte Documentaire Monique Nolte

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Hilarische, onthullende en soms onthutsende documentaire over de wereld van, in en achter het Kindersuprise-ei, die vooral bewoond wordt door vreemde volwassenen.

De chocoladelekkernij Kinder Surprise begon meer dan dertig jaar geleden in Italië als een zogenaamd verantwoorde uitbreiding van Ferrero's met geheimzinnigheid omgeven chocoladeimperium. Een chocolade-ei met meer melk in plaats van cacao (dus gezond) en een speeltje erin dat de creativiteit stimuleert. Maar imiddels zijn het allang niet meer alleen kinderen die met bevende handen het folie rond het chocolade-ei wegpeuteren. Een bitterzoete verleiding beschrijft de bizarre wereld rond de surprise. De volwassen verzamelaars, die duizendend kilometers en evenzovele euro's over hebben voor een nieuwe serie speeltjes. De handelaar die elk jaar een catalogus uitbrengt, dankzij anonieme tipgevers vanuit Ferrero zelf. De beursbezoekers, wanhopig op zoek naar dat ene ontbrekende autootje of de nog missende bijsluiter. En de tot dan anoniem gebleven ontwerper die dankzij de documentairemaakster zijn langgewenste erkenning krijgt. Behalve in de hype rond de surprise geeft de film een soms onthutsend inzicht in de menselijke psyche.

Credits

Producent(en) Annelies Dorpema
Camera Walter Juijn
Production Design
René Gast
Montage
Set geluid
Visual Effects
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland