Desi

Maria Augusta Ramos Lange documentaire - 2000 - 90 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Documentaire Maria Augusta Ramos

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Met de camera op enige afstand, zonder commentaar of interviews, maakte regisseuse Maria Ramos een documentaire over de elfjarige Desi die elke dag opnieuw een slaapplaats moet regelen.

Desi is een meisje van elf. Elke dag als de school uitgaat en iedereen naar huis vertrekt, moet zij met haar mobiele telefoon nog regelen waar ze die avond zal slapen. Misschien bij haar oma van vaders kant, misschien bij haar opa van moeders kant of toch maar op de woonboot, waar haar vader ruziemaakt met zijn vriendin Esther. Desi's moeder pleegde zelfmoord toen Desi anderhalf was. Desi heeft nu geen echt gezin, maar ze is geen somber kind. Ze schiet in de lach als ze bij haar vriendin Taina met poppen de ruzies van haar vader en Esther naspeelt. Op zulke intieme momenten komt de camera vlakbij, maar meestal filmt regisseuse Maria Ramos haar hoofdpersoon van enige afstand, zonder commentaar of interviews. In 2000 won Desi de Publieksprijs op het International Documentary Filmfestival Amsterdam en tijdens het Nederlands Film Festival 2001 werd Desi bekroond met een Gouden Kalf voor de Beste Lange Documentaire.

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Hetty Krapels
Eveline Raijmans
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland