Denkend aan Holland

Jan Wouter van Reijen Lange documentaire - 2009 - 101 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een portret van de rivier de Waal is tevens een ode aan het kijken naar het veelzijdige landschap. Kunstenaars raken volop geïnspireerd door de rimpelingen en golven van het water en de natuur eromheen.

De rivier de Waal blijkt een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Jan Wouter van Reijen trok de hele rivier langs, van de Duitse grens tot de zee en portretteerde dertig schilders, beeldend kunstenaars en dichters die het rivierlandschap als onderwerp hebben. Op elke plek en iedere dag opnieuw is het water anders: de ene keer een enkele rimpeling, het andere moment onstuimig. We zien het water donker en kleurrijk, schitterend in het tegenlicht, in de ochtenddamp en maneschijn, in mistige nevels en winterse sneeuw. Talloze vrachtschepen komen voorbij, met namen die tot de verbeelding spreken. De lucht en het landschap zijn veranderlijk als het water, met koeien in de uiterwaarden en een enkele fietser op de dijk. Toch levert het water niet alleen schoonheid op. De overstroming van de uiterwaarden en de dijkverzwaring van 1995 herinneren aan de eeuwige Nederlandse strijd tegen het water. De titel verwijst naar het beroemde gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman uit 1936 dat het slotakkoord van de documentaire vormt.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland