De bende van Oss

André van Duren Speelfilm - 2011 - 111 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Muziek Het Paleis van Boem

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Frank Lammers

Beste Camera Piotr Kukla

Beste Mannelijke Bijrol Jaap Spijkers

Beste Production Design

Beste Scenario André van DurenPaul Jan Nelissen

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Historisch misdaaddrama gebaseerd op waargebeurde feiten. Een jonge, levenslustige vrouw raakt verzeild in een criminele bende die heel Nederland jarenlang in zijn greep houdt.


Historisch misdaaddrama, gebaseerd op waargebeurde feiten. Johanna, een jonge en levenslustige vrouw, is via haar man Ties verzeild geraakt in de zogeheten Ossche bende die bijna dagelijks samenkomt in haar café in de industriestad. Onder leiding van de gewelddadige Wim de Kuiper zorgt de bende voor een golf van misdaad en moord. Johanna wil breken met de misdaad en krijgt hulp uit onverwachte hoek van de corrupte verzekeringsagent Harry. Maar hoe harder ze probeert los te komen van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie en zelfs moord. Ondertussen is de marechaussee, die de machteloze politie te hulp is geschoten, vastbesloten om met de bende af te rekenen. Door hun harde optreden escaleert de situatie nog meer. De bende van Oss hield heel Nederland jarenlang in zijn greep en veroorzaakte de val van het laatste vooroorlogse kabinet. De film toont een strijd over goed en fout, macht en machteloosheid, liefde en verraad.

Credits

Productiebedrijf
Sigma Pictures Productions b.v.
Kasander Film
De Bende van Oss Filmfonds
Coproducent(en)
Camera
Production Design
Dirk Debou
Montage
Ad Rietvelt
Sound Design
Marco Baay
Geluidsnabewerking
Set geluid
Visual Effects
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland