Voortgezet onderwijs: NFF Filmvertoning

Met het NFF Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs creëer je een echte NFF-bioscoop ervaring. Je kiest een film aansluitend bij leerdoelen en het leerjaar van je leerlingen. Bij de film ontvang je een bijbehorend lespakket dat inspeelt op de thematiek van de film en de basisprincipes van Filmeducatie. Met de NFF Filmkit transformeer je het vertrouwde klaslokaal om tot een feestelijke filmfestivallocatie: een uitje naar de bios zonder reistijd, en weinig tot geen voorbereidingstijd. Zelf een mini filmfestival organiseren op school wordt zo kinderspel!

 

Wat krijg je allemaal?

 • Voor alle niveaus en leerjaren.
 • Keuze uit de nieuwste, leukste, met zorg geselecteerde festivalfilms (van animatie tot documentaire);
 • Een NFF-bioscoopervaring in je klas met de NFF Filmkit;
 • Speciaal voor de films ontwikkeld lesmateriaal;
 • Praktische doe-opdrachten die je ook op een later tijdstip kunt inzetten;
 • Thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van je leerlingen;
 • Lessen sluiten aan bij de leerdoelen: kritisch leren kijken, analyseren, reflecteren en zelf verhalen maken
 • Uniek inkijkje in het maakproces van de films;
 • Speciale videoboodschappen of livegesprekken met makers;
 • Alles vanuit je eigen klaslokaal of school! Je hebt alleen een beamer of digibord en internet nodig.

Praktische informatie: 

 • Vanaf €2,75 per leerling;
 • Betaling met de CJP Cultuurkaart is mogelijk;
 • Reserveringen voor filmvertoningen kunnen zonder kosten worden gecanceld t/m 10 juli. Hierna is de aanmelding definitief. Het exacte leerlingenaantal kan worden gewijzigd t/m 5 september. Er geldt een minimale afname van 15 leerlingen per klas;
Ga aan de slag met Filmeducatie

Inschrijven doe je t/m 10 juli 2021. Liever een programma op maat? Dat kan! Mail ons via [email protected].

Inschrijven

Kies je NFF Educatiefilm:

 

 • Korte films: Durf te dromen

  Liever met je hoofd in de wolken dan met je voeten op de grond? Met dit veelzijdige kortefilmprogramma dromen we mee met de hoofdpersonen. Met een prijswinnende animatiefilm over de herinneringen aan een jeugd in Suriname, het verhaal van een ziek meisje dat droomt van een onbezorgd leven met een nieuwe nier, een mixed-mediadocumentaire waarin we in de belevingswereld duiken van een groep kinderen van Roma-afkomst, een jonge milieustrijder die schildpadden in nood redt en een sprookjesachtige kennismaking tussen een jong meisje en een oude man die wolken in de mooiste vormen maakt.

  Klas: 1 & 2
  Duur: 60 min
  De films: Suma na mi, Free as a bird, De Zwaluwenstraat, Julieta en de Schildpadden, The Cloudmaker.

  Direct inschrijven
 • Korte films: Wij horen bij elkaar

  Met dit programma met korte films zien we wat het betekent om familie te zijn en hoe belangrijk het is om te vechten voor je eigen plek. Je familie kies je immers niet. Of kun je ook zelf een familie maken? Van gescheiden ouders tot verliefd zijn op iemand in een ander land; samen leven is soms ook best ingewikkeld. We kijken naar een mix van korte films, documentaires en series.

  Klas: 3 en hoger
  Duur: 74 min
  De films: Kippenkracht, Mama’s as, Bear With Me, Jano & Shiro, a Brother’s Journey en Vakkenvullers – Vliegende slipper.

  Direct inschrijven
 • De Oost

  De Oost van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu speelt zich af tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog in 1946.

  Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

  Klas: 4 en hoger
  Duur:
  137 min.

  Bekijk de trailer

  Direct inschrijven
 • I Don't Wanna Dance

  Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben worden de vijftienjarige Joey (Yfendo van Praag) en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar het gezinsgeluk komt al snel onder druk te staan wanneer Daphne terugvalt in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang houdt hij deze destructieve dans met zijn moeder nog vol, ten koste van zijn eigen geluk? ‘I Don’t Wanna Dance‘ is een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het zelf meemaakte.

  Klas: 3 en hoger 
  Duur:
  88 min.

  Bekijk de trailer 

  Direct inschrijven
 • Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de Slavernij + Voorfilm

  Wat gebeurt er als het belangrijkste nationale museum de blik op de Nederlandse slavernijgeschiedenis richt? Nieuw Licht: het Rijksmuseum en de slavernij is een actuele documentaire over de samenstelling van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Het instituut dat zo verankerd is in de Nederlandse geschiedenis en cultuur onderzoekt voor het eerst in twee eeuwen de eigen omgang met het slavernijverleden. De inbreng van mensen van kleur bleek onmisbaar bij de ontwikkeling van de tentoonstelling. Als voorfilm een aflevering van Edelfigurant waarin Irma mag meedoen in een nieuwe hiphopvideo. Ze komt in opstand als blijkt dat ze een tot slaaf gemaakte moet spelen. Dat wordt haar niet in dank afgenomen.

  Klas: 3 en hoger
  Duur:
  74 min.
  Voorfilms: Edelfigurant, Irma Moet Sorry Zeggen

  Bekijk de trailer

  Direct inschrijven