Talks en Masterclasses

Ieder jaar nodigt het NFF een aantal filmprofessionals uit om verdieping te bieden aan een onderwerp of vakgebied.

 • NFF Blikverruimers

  Vijf bijzondere persoonlijkheden, waaronder een duo, traden voor één avond op als gastprogrammeur. Hun werk, hun achtergronden en hun persoonlijkheden zijn divers, maar delen een eigen kijk op de audiovisuele wereld. In het kader van het thema ‘de ontmoeting’ nodigden deze Blikverruimers ook zelf gasten uit.

  Meer info
 • NFF Talkshow

  De ideale festivaldagafsluiting, met Art Rooijakkers of Eva Cleven als enthousiaste gastheer of -vrouw, spraakmakende gasten en het heetste festivalnieuws. Kom gezellig langs in het monumentale festivalhart!

  Meer info
 • Masterclass Jan Harlan: Music as a Scripting Tool

  Hij was Stanley Kubrick’s vaste producent sinds Barry Lyndon én werkte met o.a. Steven Spielberg: Jan Harlan. In deze inspirerende lezing combineert Harlan zijn vertelkunst met zijn liefde voor (film)muziek.

  Meer info
 • Yous & Yay: New Emotions Podcast Live @ NFF

  Voor een keer niet vanuit de eigen studio, maar vanuit het NFF Festivalhart: een unieke live-editie van de succesvolle podcast New Emotions. Komt dat zien (en horen).

  Meer info
 • MovieZone Talent Day

  Een gevarieerd dagprogramma voorgeschoteld vol tips, trucs, wetenswaardigheden en inspiratie, maar het is natuurlijk ook een uitgelezen kans om zielsverwanten te ontmoeten die dezelfde passie delen.

  Meer info
 • Our Brave New World Sessions

  Hebben wij eigenlijk nog wel controle over de technologieën die wij ontwikkelen? Steeds meer daarvan veranderen de manieren waarop wij onze verhalen vertellen.

  Meer info
 • Het Schimmenrijk NL

  Journalist Hans Beerekamp bewijst overleden filmmakers en acteurs de laatste eer, aan de hand van korte films, trailers en fragmenten. Speciaal voor het NFF stelt Beerekamp elk jaar een nationale editie van Het Schimmenrijk samen, met daarin de filmpersoonlijkheden die ons sinds de laatste festivaleditie zijn ontvallen.

  Meer info
 • Masterclass William Simpson

  Van comic artist tot toonaangevend storyboard artist. Door zijn baanbrekende werk voor Game of Thrones staat de Noord-Ierse William Simpson bovenaan het verlanglijstje van veel actie en fantasy makers.

  Meer info
 • NFF Interactive Gouden Kalf Avond

  Tien geselecteerde projecten, variërend van sterke staaltjes webdesign en narratieve experimenten tot virtuele documentaires en een Whatsapp-epos. De geselecteerde makers doen uit de doeken wat hun project behelst, en wat er bij de realisatie allemaal kwam kijken.

  Meer info
 • Masterclass: De kijk van Koolhoven

  NFF en VPRO presenteren Masterclass: De kijk van Koolhoven. Kijk mee door de ogen van regisseur en cinefiel Martin Koolhoven, die live zijn favoriete films op de ontleedtafel legt.

  Meer info
 • Masterclass Nederlandse Documentaire door Frans Bromet & Bert Hogenkamp

  De Nederlandse documentaire staat al sinds jaar en dag wereldwijd hoog aangeschreven. Twee kenners (regisseur Frans Bromet en mediahistoricus Bert Hogenkamp) buigen zich met hun gasten over het fenomeen… en kijken er ook een.

  Meer info
 • Een verborgen kunst

  Herinneringen uit de montagekamer van Wouter van Luijn
  Regisseurs Sanne Vogel, Michiel ten Horn, Kevin Boitelle, Jeroen Houben en Marleen Jonkman herdenken de getalenteerde editor Wouter van Luijn, die eerder dit jaar op 34-jarige leeftijd overleed. Aan de hand van fragmenten blikken zij terug op het montageproces en de samenwerking met Wouter.

  Meer info
Verleden

In 2017 nam Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, de rol als NFF Master op zich. Tijdens een masterclass gaf hij in een volle Stadsschouwburg een kijkje in zijn muziekkeuken. Daarnaast was gaf hij een Q&A bij 2 van zijn keuzefilms: MAD MAX – FURY ROAD en BRIMSTONE.

Eerder ook te gast: Jany Temime, Hoyte van Hoytema, Jan Roelfs, Issaka Sawadogo en Willem de Beukelaer.