NFF Conferentie: Generous Interfaces

In het panel ‘Generous Interfaces’ onderzoeken we alternatieve manieren om audiovisuele collecties te doorzoeken, aan de hand van de Open Beelden Browser. Hoe kun je gelukkig worden van archieven zonder dat je direct op zoek bent naar iets?

We zoeken allemaal weleens iets op in de database van een archief. Je typt een woord in de zoekbalk, en de database gaat voor je op zoek. Dit werkt prima, zolang je precies weet waar je naar op zoek bent, en dit kunt vatten in één zoekwoord. Maar waar is de verrassing, het avontuur? Wat zou er gebeuren als de zoekbalk minder belangrijk zou worden, en je via verschillende paden toegang kunt krijgen tot de schatten van een archief, die anders verborgen zouden blijven? 

Mitchell Whitelaw was de eerste persoon die dit idee van 'genereuze interfaces' formuleerde. Philo van Kemenade en Maarten Brinkerink ontwikkelen binnen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een reeks genereuze user interface (UI) concepten voor audiovisuele collecties. De Open Beelden Browser is zo’n UI-concept. Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we de werking en waarde van de alternatieve interface van dit concept en de principes die eraan ten grondslag liggen. 

De Open Beelden Browser is te zien in de NFF Interactive Expo in de Bibliotheek Neude van 25 september t/m 2 oktober.

Met: Mitchell Whitelaw (Australian National University), Olivia Vane (British Library), David Haskiya (WikiMedia Sweden).
Moderator: Philo van Kemenade (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
Taal: Engels 

Dit evenement is onderdeel van de NFF Conferentie: Life As We Know It.

Bekijk hier de overige sessies van de NFF Conferentie of bestel direct je ticket.

Tickets

NFF Conferentie: Generous Interfaces

Online Professionals Online - Conferentie di 29 sep 13:45 - 14:45

Dit jaar vindt de NFF Conferentie volledig online plaats met als thema: Life As We Know It. Nationale en internationale sprekers discussiëren over de stand van zaken in het Nederlandse AV-landschap, belangrijke ontwikkelingen en inspirerende initiatieven. Dit programma is onderdeel van de NFF Conferentie 2020.

13:45

Programma

14:45

NFF Conferentie: Generous Interfaces (terugkijken)

Online wo 30 sep 13:30 - 15:30