NFF Conferentie: Algorithmic Aesthetics

Vaak komt AI, artificiële intelligentie, in negatieve zin in het nieuws: robots nemen onze banen over en algoritmes gaan de wereld regeren. Maar zou AI ook creatief kunnen zijn? Worden mensen geïnspireerd door algoritmes of is er samenwerking mogelijk bij artistieke producties? En als dat zo is, wat betekent dat voor de rol van de kunstenaar of filmmaker? In dit panel onderzoeken we de inbreng van het algoritme bij het creatieve proces, samen met Telemagic, de VPRO en het allereerste AI Songfestival.

De leden van Telemagic — Cyanne van den Houten, Roos Groothuizen en Ymer Marinus — noemen zichzelf ‘spirituele surfers’. In samenwerking met masterstudenten aan de UvA werken ze aan een muzikaal zelflerend algoritme, genaamd vNine: een AI die tegelijkertijd fungeert als dirigent, muzikant én instrument. Het VPRO Medialab deed dit jaar mee met het eerste AI Songfestival. In samenwerking met Willie Wartaal, team Can AI Kick en team Untapped Potential onderzochten ze met de song Abbus wat de rol van AI kan zijn in het creatieve proces. Het programma wordt gemodereerd door Dan Hassler-Forest; film- en televisiewetenschapper en Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht, en spreker/publicist over thema’s als politiek en beeldcultuur, digitale cultuur en science fiction.

Met: Cyanne van den Houten (Telemagic), Valentin Vogelman (UvA), Annelies Termeer, (VPRO) & Chantalla Pleiter (Team Abbus)
Moderator: Dan Hassler-Forest

Taal: Engels

Dit evenement is onderdeel van de NFF Conferentie: Life As We Know It.

Bekijk hier de overige sessies van de NFF Conferentie of bestel direct je ticket.

Tickets

NFF Conferentie: Algorithmic Aesthetics

Online Professionals Online - Conferentie di 29 sep 12:00 - 13:00

Dit jaar vindt de NFF Conferentie volledig online plaats met als thema: Life As We Know It. Nationale en internationale sprekers discussiëren over de stand van zaken in het Nederlandse AV-landschap, belangrijke ontwikkelingen en inspirerende initiatieven. Dit programma is onderdeel van de NFF Conferentie 2020. 

12:00

Programma

13:00

NFF Conferentie: Algorithmic Aesthetics (terugkijken)

Online wo 30 sep 13:00 - 15:00