Masterclass Anca Damian

Arthouse powerhouse Anca Damian is niet in één hokje te duwen. Opgeleid als cinematograaf in Bucharest, en gestart als DOP, heeft ze zich ontwikkeld in de richting van animatieregie, productie en schrijven. Allround als ze is, is ze ook niet vast te pinnen op genre, stijl of onderwerp.

Bijna jaarlijks brengt ze een feature uit, van documentaire en fictie tot musical. Haar films werden vertoond en bekroond op festivals als Annecy, Hong Kong, Sundance, Thessaloniki, TIFF, CPH:DOX, SxSW, European Film Awards, Karlovy Vary, Dok Leipzig en vele anderen. Als enige Roemeense vrouwelijke regisseur met internationaal succes breekt ze een lans voor de normalisatie van vrouwen in de audiovisuele sector in Europa, in het bijzonder in de rol van regisseur. 

In haar masterclass op het NFF gaat Anca Damian in op het overstijgen van genre en vorm, het benaderen van film als kunstuiting en de kunst van het verhalen vertellen an sich. We spreken met haar over de misvattingen die gelden rond animatie als genre op zichzelf. "Een verhaal is een verhaal,” zegt Anca, “en animatie brengt mij de tools die ik nodig heb om mijn verhaal te vertellen.”

Taal: Engels

Meer masterclasses van (inter)nationale filmprofessionals? Bekijk hier het volledige overzicht.

Tickets

Masterclass Anca Damian

Online Professionals Online wo 30 sep 09:00 - 11:00

Masterclass van arthouse powerhouse Anca Damian. Opgeleid als cinematograaf in Bucharest, en gestart als DOP, heeft ze zich ontwikkeld in de richting van animatieregie, productie en scenario.

09:00

Programma

11:00