Forum van de Regisseurs | Your Mum and Dad

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door René de Kam (Conservator Stadsgeschiedenis Centraal Museum) en een nagesprek met Klaartje Quirijns.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

‘They fuck you up, your mum and dad / They may not mean to, but they do. / They fill you with the faults they had / And add some extra, just for you.’ Zo luidt de openingsstrofe van het gedicht This Be the Verse van de Engelse dichter Philip Larkin (1922-1985). Het zijn ook de woorden die rondom de titel van de nieuwe documentaire van Klaartje Quirijns (The Dictator Hunter, Anton Corbijn Inside Out) zingen en zoemen, als een deuntje dat je niet meer uit je hoofd krijgt. Als een herinnering die zich niet verdringen laat. Wat nemen we in ons leven van onze ouders en opvoeders mee, aan (onuitgesproken) trauma’s en hoe dragen we die (onbewust) weer over op een nieuwe generatie?

Quirijns maakte een even persoonlijke als impressionistische film, een tweeluik waarvoor ze langdurig haar New Yorkse vriend Michael Moskowitz in de spreekkamer van psychoanalyticus Kirkland Vaughans filmde, en uiteindelijk de camera op zichzelf en haar eigen familie richtte en een diepe wond in haar eigen geschiedenis blootlegt, schoonmaakt – en begint te helen.

Al vanaf het begin van de filmgeschiedenis is de camera vergeleken met een vorm van psychoanalyse; de eerste filmtheoretici legden zelfs een link tussen het filmbeeld en de ziel of het brein van de mens. Filosoof Walter Benjamin sprak over het ‘optisch onderbewuste’. Quirijns cirkelt net zo lang om haar onderwerp heen, totdat het onbespreekbare bespreekbaar wordt, maar gebruikt daarvoor meer filmische middelen dan alleen maar het langdurig observeren. Archiefmateriaal en po√ętische beelden werken als herinneringen en gemoedstoestanden, als triggers voor het verleden om tevoorschijn te breken.

Tickets

Forum van de Regisseurs | Your Mum and Dad

Louis Hartlooper Complex 2 zo 29 sep 18:00 - 20:04 11,00

They fuck you up, your mum and dad / They may not mean to, but they do. Vertoning van de film met een inleiding door René de Kam (Conservator Stadsgeschiedenis Centraal Museum) en een Q&A met Klaartje Quirijns.