Forum van de Regisseurs | The End of Fear


Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film The End of Fear met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met regisseur/beeldend kunstenaar Barbara Visser. De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:
 
"In The End of Fear volgt beeldend kunstenaar en filmmaker Barbara Visser de roerige geschiedenis van Barnett Newmans schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III. Het kolossale, abstracte doek werd in 1969 aangekocht door Stedelijk Museum-directeur Edy de Wilde, voor 271.635 gulden en 90 cent. In 1986 zette een verwarde Amsterdammer meermaals een stanleymes in het schilderij, naar verluidt vanwege de abstracte aard van het werk. Er volgde een spraakmakende restauratie en een dito rechtszaak, waarin een opmerkelijke schikking werd getroffen. De vermaarde Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer ontving een afkoopsom van 100.000 gulden, ondanks het forensisch bewezen feit dat hij de restauratie totaal anders had aangepakt dan hij beweerde. Het Stedelijk mocht zich nooit meer uitlaten over de restauratie.
 
Visser, die zich voor haar aandeel in het gesamtkunstwerk in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2011 ook al liet zich inspireren door Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III, combineert de geschiedenis van het doek met het verhaal van Renske van Enckevort, een jonge Amsterdamse kunstenaar die, in haar opdracht, probeert het schilderij opnieuw te creëren. Zij deed dat in een leegstaand kantoorpand, op basis van de tegenstrijdige herinneringen en niet altijd even coherente beschrijvingen van een aantal kunstkenners. Ze was er tweeënhalve maand mee bezig. Zo gaat The End of Fear ook over echt en onecht, en origineel versus kopie."