Forum van de Regisseurs | The Beast in the Jungle


Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door Bart Rutten (Artistiek Directeur Centraal Museum) en een nagesprek met Clara van Gool.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

The Beast in the Jungle vertelt het verhaal van een man die sinds zijn jeugd het gevoel had dat hij voor iets was voorbestemd – even groots als overweldigend. Zou hij een uitvinding doen? Revolutie maken? Wat is eigenlijk dat gevoel dat het leven iets voor je in petto heeft, en hoe herken je het dan als het zich aandient, en hoe weet je zeker dat er achter de horizon niet nog iets groters wacht?

Daarom is de film die Clara van Gool baseerde op de gelijknamige korte novelle uit 1903 van de Brits-Amerikaanse schrijver Henry James (1843-1916) ook het verhaal van de vrouw die die existentiële onrust, misschien wel de meest mysterieuze van alle mense- lijke emoties, probeert te begrijpen. Zij weet al lang dat dit verlangen naar verlangen dat een onstilbaar gevoel van leegte moet voeden nog het meeste op verliefdheid lijkt, maar deze John Marcher weet het niet, nog niet. Is het liefde op het eerste of op het laatste gezicht? Of is het al te laat? Echt leren kennen doen we ze niet, deze John en May. Is hij arrogant of een Mr. Darcy? Is zij lijdzaam of alwetend?

Clara van Gool bewerkte James’ verhaal voor film, en haar ervaring als regisseur van dansfilms kwam daarbij goed van pas. Op sommige momenten is The Beast in the Jungle zelfs een dansfilm. Niet omdat erin wordt gedanst, maar omdat de bewegingen en gestes van de acteurs soms ‘dansant’ zijn en daarmee de stroperige tijd van wachten en verlangen nog verder rekken en strekken. De film is gechoreografeerd rondom abstracties en herhalingen. Het gevoel dat elke ontmoeting zowel een herinnering als een vooruitschaduwing is van iets wat later nog moet materialiseren gaf Van Gool vorm door de film zich in vier tijden te laten afspelen, van begin twintigste eeuw tot nu.