Forum van de Regisseurs | Take Me Somewhere Nice

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door René de Kam (Conservator Stadsgeschiedenis Centraal Museum) en een nagesprek met Ena Sendijarević.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

‘Ik kan niet kiezen, ik wil ze allebei’, is het eerste dat we de dwarse tiener Alma horen zeggen in Take Me Somewhere Nice, de eerste lange speelfilm van de Nederlands-Bosnische Ena Sendijarević . Ze heeft het over twee jurkjes – een rood en een blauw – waarover ze met haar moeder overlegt in de pashokjes van een kledingwinkel, maar haar vertwijfeling speelt eigenlijk een rol in ieder aspect van haar leven.

Zoals Alma (een mooie rol van de debuterende Sara Luna Zorić ) een vat vol tegenstrijdigheden is, zo drijft de film ook op schijnbare paradoxen. Take Me Somewhere Nice is een roadmovie met horten en stoten (Alma reist in haar eentje naar Bosnië, het land waar haar moeder vandaan komt en haar vader achterbleef), waarin Sendijarević zich vooral richt op het lanterfanten, het rondhangen waarmee het reizen wordt onderbroken; met voornamelijk statische shots weet ze toch een zeer dynamisch drama te creëren. Onder het droogkomische, snoepgoedkleurige oppervlak zit een bloedserieuze onderstroom vol grote ideeën over migratie en identiteit.

Take Me Somewhere Nice ging begin dit jaar in wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam en werd er bekroond met de Special Jury Award, bedoeld voor een buitengewone artistieke prestatie. De Tiger-jury noemde Sendijarević’ speelfilmdebuut ‘een buitengewone artistieke prestatie van een regisseur die een reis portretteerde met een unieke en zeer nauwkeurige persoonlijke visie, en bovendien met humor en een diep gevoel voor geschiedenis’.

In mei werd Take Me Somewhere Nice als eerste Nederlandse productie ooit geselecteerd door de Association du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion (Acid), het jongste parallelprogramma van het festival van Cannes. Eind augustus werd de debuutfilm op het festival van Sarajevo door een jury met Gouden Palm-winnaar Ruben Östlund en IFFR-directeur Bero Beyer onderscheiden met de Heart of Sarajevo Award.


Ook interessant