Forum van de Regisseurs | Retrospekt

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door Laurie Cluitmans (Conservator Hedendaagse Kunst Centraal Museum) en een nagesprek met Esther Rots.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

In 2009 maakte Esther Rots haar speelfilmdebuut met Kan door huid heen, waarin de luchtbel van het onbezorgde, stadse leven van dertiger Marieke abrupt wordt doorgeprikt als haar vriend haar verlaat. Bijna tien jaar later is ze terug met Retrospekt, over een dertiger wier leven uit het lood raakt na een traumatische gebeurtenis.

In de openingsbeelden zit de hoogzwangere Mette (de Vlaamse actrice Circé Lethem) samen met haar echtgenoot Simon en dochtertje Harrie in een camper. Op de geluidsband is klavecimbelgetokkel vermengd met tromgeroffel. De drie rijden naar de Franse zon, Mette straalt en lacht. En toch zit er dreiging in de beelden – alsof zich ieder moment een vrachtwagen in de cockpit kan boren.

Mette stapt uit de camper en loopt een kledingwinkel binnen. Daar komt ze tussenbeide als een vrouw in het pashokje naast haar bijna wordt gewurgd door haar opgefokte vriend. Die richt vervolgens zijn agressie op haar.

In het vervolg springt Retrospekt – dat in het najaar van 2018 in wereldpremière ging op het festival van Toronto en in februari van dit jaar te zien was op het festival van Berlijn – heen en weer in de tijd (‘in retrospect’ wil zoveel zeggen als ‘achteraf gezien’), waarbij niet altijd duidelijk is of de kijker de ‘realiteit’ te zien krijgt of Mette’s blik daarop. En als haar blik verwrongen is, wat is daar dan de oorzaak van? En het gevolg?

Het circulaire camerawerk van Lennert Hillege en de gedurfde, niet-chronologische montage dragen bij aan de verwarring en dreiging, net als het indringende sounddesign van Rots’ partner Dan Geesin. Zijn liedjes fungeren dan weer als reien; hoogdravende entr’actes met (Engels gezongen) uitleg of commentaar: ‘The closer you get / the more you are real / the more that I feel / the more pieces you find’.

Ook interessant