Forum van de Regisseurs | Possessed

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film Possessed met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met de de maker(s). De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

"Possessed is een post-internet spookverhaal. Een beeldessay over hoe je, als je altijd verbonden bent met alles en iedereen, uiteindelijk een geest wordt in je eigen leven. De film is een samenwerkingsproject van het Amsterdamse ontwerp- en mediacollectief Metahaven (Vinca Kruk en Daniël van der Velden) en grafisch ontwerper en documentairemaker Rob Schröder (Ouwehoeren). Ze onderzoeken de alomtegenwoordigheid van beelden in het internettijdperk, vragen rondom archief en herinnering en het dilemma wat nog authentiek is, als er geen origineel meer is. De film is strak gecomponeerd en tegelijkertijd overvol en hermetisch. Je wilt erin terugbladeren. Er zitten found footage/smartphonebeelden in van vertegenwoordigers van de selfiecultuur: Russische rooftoppers, thrillseekers die halsbrekende toeren uithalen op wolkenkrabbers en torenspitsen; beroemd worden in het zicht van de afgrond. Maar ook van ‘mooie’ jonge mensen, die behoren tot wat fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield ‘Generation Wealth’ heeft genoemd: tot het zelfdestructieve geobsedeerd door de schijn van rijkdom.
 
Tussen die twee uitersten van eros en thanatos, seks en dood, kruipt de realiteit van vluchtelingenstromen die sinds de oorlogen in het voormalige Joegoslavië en in Syrië nieuwe volksverhuizingen teweegbrengen en ons dwingen te vragen wie we zijn en wat onze identiteit is. De boodschap van Possessed is kritisch, provocerend en geïnspireerd door de acceleratiefilosofie van Alex Williams en Nick Srnicek. Die stellen in het kort: het neoliberalisme heeft ons in een staat van oorlog van allen tegen allen gebracht, waarbij we niet alleen de aarde uitputten, maar ook 'human resources' als de vrijheid, gelijkheid en broederschap van de Verlichting."
 
 

Ook interessant