Forum van de Regisseurs | 'Nu verandert er langzaam iets'

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door Laurie Cluitmans (Conservator Hedendaagse Kunst Centraal Museum) en een nagesprek met Menna Laura Meijer.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

De afgelopen maanden kwam Nederland internationaal in het nieuws door het begrip ‘niksen’. Het leek het nieuwe toverwoord. We moesten meer niets doen. En Nederlanders zouden daar heel goed in zijn. Niet als je ‘Nu verandert er langzaam iets’ moet geloven. Niksen, simpelweg in het moment zijn, accepteren dat dat moment niet per se positief of negatief geladen hoeft te zijn, dat het gewoon kan zijn wat het is, blijkt heel moeilijk voor steeds grotere groepen mensen. En bovendien, zo vertelde regisseur Menna Laura Meijer, die de film onder naam van mint film office maakte, aan de Volkskrant: ‘Het leven is soms gewoon kut’.

‘Nu verandert er langzaam iets’ is een rondreis door de groeiende markt aan coaches, trainers, allerhande therapie├źn en hulpgroepen die mensen (terug) bij zichzelf moeten brengen. De crux zit hem natuurlijk in dat woord moeten. Wat op het eerste gezicht een simpele ontspannings-/meditatieles op een middelbare school lijkt, heet eigenlijk een ‘geluksles’, een motivatiegoeroe voor een lege zaal dwingt bij zijn toehoorders hun ‘persoon- lijke kracht’ af, er moet in bomen worden geklommen en van alles worden overwonnen, en zo wordt de oplossing voor de prestatiemaatschappij gevonden in nog meer presteren. En daar dan vervolgens in therapeutisch jargon over communiceren.

Door zijn strakke vorm – alleen afstandelijke totalen, geen commentaar – is de film bijna een Alleman van 2019. Een sociologisch onderzoek naar de geluksindustrie. Tragikomisch ook: onbewogen kijken we mee hoe een opname van atleet Derek Redmond, die door een blessure de finish op de 400 meter niet kon halen tijdens de Olympische Spelen en door zijn vader naar de finish wordt gedragen, een groepje mensen in een saai kantoor moet bewegen niet op te geven. Maar hebben we allemaal wel zo’n vader? Of moeten we daar dan weer voor in therapie?

Tickets

Forum van de Regisseurs | 'Nu verandert er langzaam iets'

Louis Hartlooper Complex 2 zo 29 sep 14:00 - 16:35 11,00

Wat waren de meest ambitieuze en avontuurlijke producties van het afgelopen jaar? En welke makers verrijkten de filmtaal? 'Nu verandert er langzaam iets' is een uitgesproken film over onze hedendaagse zoektocht naar betekenis, persoonlijke groei en prestaties