Forum van de Regisseurs | Nocturne

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door Bart Rutten (Artistiek Directeur Centraal Museum) en een nagesprek met Viktor van der Valk.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

De begintitels van Nocturne zijn al net zo uitgesproken als het hele speelfilmdebuut van Viktor van der Valk, die in 2014 al indruk maakte met zijn existentialistische, naar Jean- Luc Godard knipogende Filmacademie-eindexamenfilm Onno, de Onwetende. In drie minu- ten verschijnen in kapitalen gezette steekwoorden in beeld, zoals ‘waarschuwing’ (met een uitroepteken in plaats van een i), ‘theatraal’, ‘Brechtiaans’, ‘sentimenteel’ en ‘ambitieus’.

Ook wordt in duizelingwekkend tempo vermeld waar Nocturne zoal uit bestaat: van acteurs, plot en decors tot monologen, kostuums en special effects. Intussen zwelt de muziek aan en somt een sappig-Vlaamse voice-over nóg meer credits op: ‘Vier jaar na hun afstuderen presenteren Erik Glijnis, Jeroen Scholten van Aschat en Viktor van der Valk hun poging tot film. Een lowbudgetfilm, gefinancierd door een eigen investering (...). Mede mogelijk gemaakt door onbetaalde bereidwilligheid van de gehele cast en crew, uit naam voor de liefde van een zoektocht naar film.’

Nocturne (‘een compositie geïnspireerd op de sfeer van de nacht’) is het allemaal. En nog veel meer; de titaantjes trekken alle registers open en treden alle filmwetten met voeten. Maar Nocturne is ook ‘gewoon’ een bruisende film noir over een meisje, een jongen en een pistool (meer is volgens Godard niet nodig voor het maken van een film) en een film over het maken van een film: Vincent van der Valk en Reinout Scholten van Aschat spelen varianten op hun broers, regisseur Viktor van der Valk en scenarist Jeroen Scholten van Aschat. Nocturne is bovendien een eerlijk egodocument: de jonge regisseur Alex zoekt, vechtend tegen de deadline, naar de essentie van zijn film en stuit daarbij op zijn eigen onvermogen om een balans te vinden tussen de realiteit en zijn verbeelding.