Forum van de Regisseurs | More Human than Human


Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met regisseur Tommy Pallotta. De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:
 
“Zou hij zichzelf kunnen vervangen door een robo-regisseur?, vraagt filmmaker en producent (Waking Life; The Last Hijack) Tommy Pallotta zich af aan het begin van de documentaire zoektocht More Human than Human. En wat heeft dat voor gevolgen voor de verhalen die we elkaar – als mensen en sinds mensenheugenis – vertellen om de wereld beter te begrijpen? Die vraag voert hem en mederegisseur Femke Wolting langs voorbeelden van state of the art robotica en kunstmatige intelligentie, evenals experts en denkers die zich met de filosofische en ethische vragen bezighouden waar de nieuwste technologische ontwikkelingen ons voor plaatsen.
 
Ondertussen wordt er een camerabot gebouwd die leert om gezichtsuitdrukkingen te scannen en interpreteren, en getraind wordt om mensen te interviewen. Het resultaat is zacht gezegd nogal onthutsend, maar voordat we zover zijn hebben we kennis gemaakt met onder andere schaker Gary Kasparov, ooit door schaakcomputer Deep Blue verslagen; Daniel H. Wilson, de auteur van scifi-roman Robocalypse waarin op hol geslagen robots de macht overnemen, maar die in feite helemaal niet zo robofoob blijkt te zijn; Will Jackson, die de RoboThespian, een robotacteur heeft gebouwd die verbazingwekkend goed scènes uit Blade Runner kan naspelen; Eugenia Kuyda die een memory-bot van haar beste vriend Roman heeft gemaakt met wie ze ook nog na zijn dood tekstberichten kan uitwisselen; en fietskoerier Eniko Szabo die niet meer door een manager maar door een algoritme wordt aangestuurd. De robots zijn er nog niet, maar de artificiële intelligenties zijn overal. En hoewel er vooralsnog mensen achter de knoppen zitten, lijkt een Black Mirror-achtige toekomst al lang aangebroken. In 2017 kreeg de humanoïde robot Sophia het staatsburgerschap van Saoedi-Arabië."

Ook interessant