Forum van de Regisseurs | Living the Light - Robby Müller


Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film Living the Light - Robby Müller met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met regisseur/beeldend kunstenaar Claire Pijman. De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:
 
"Director of photography Robby Müller leed de laatste jaren van zijn leven aan vasculaire dementie. Hij zat in een rolstoel, kon niet meer praten en werd verzorgd door zijn partner Andrea Müller. Filmmaker Claire Pijman maakte van de nood een deugd; omdat Müller niet meer kon praten, laat ze zijn beelden voor zichzelf spreken. Ze had keuze genoeg; Müller werkte aan meer dan zeventig speelfilms, kortfilms, kunstfilms, televisiefilms en documentaires. Negen daarvan maakte hij samen met de Duitse regisseur Hans W. Geissendörfer, liefst twaalf met Wim Wenders – van Alabama (2000 Light Years) (1969) en Alice in den Städten (1974) tot Falsche Bewegung (1975), Paris, Texas (1984) en Bis am Ende der Welt (1991).
 
Nadat het verbond met Wenders eindigde, ging Müller een nieuwe, intensieve samenwerking aan met Jim Jarmusch (Down by Law, 1986; Mystery Train, 1989; Coffee and Cigarettes II, 1989; Dead Man, 1995), pionierde hij met de digitale camera bij Lars von Trier (Breaking the Waves, 1996; Dancer in the Dark, 2000) en Michael Winterbottom (24 Hour Party People, 2002) en schoot hij zijn meest lucide beelden voor beeldend kunstenaar en filmmaker Steve McQueen (Carib’s Leap, 2002; Ashes, 2014). (In een fijn fragment is te zien dat David Lynch een bericht op zijn antwoordapparaat heeft achtergelaten dat hij voor zijn – nooit gerealiseerde – Ronnie Rocket voor een andere cameraman had gekozen, ‘but I remain a giant fan of your work’).
 
Goed gekozen fragmenten, waarvan vele tot de hoogtepunten van de filmgeschiedenis behoren, worden afgewisseld met prachtige homemovies en polaroids, die Müller thuis maakte en op verschillende filmsets over de hele wereld. Onder meer Wenders, Jarmusch, Von Trier en McQueen vertellen over hun samenwerking. Müller komt zelf aan het woord in oude interviews en is nog te zien tijdens de opening van zijn tentoonstelling in de Deutsche Kinemathek in Berlijn, juli 2017. Terwijl Wim Wenders liefdevol over hem vertelt, valt er een halo op zijn hoofd."

Ook interessant