Forum van de Regisseurs | Light as Feathers

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met regisseur Rosanne Pel. De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

“'All People Are Hypocrites' was de gedachte waar Rosanne Pel mee speelde toen ze in 2015 afstudeerde aan de HKU. Het lijkt een onderwerp dat haar niet heeft losgelaten, hoewel ze zelf aangeeft niet zozeer hypocriet maar vooral inconsistent gedrag te bestuderen. Voor haar onderzoek aan de masteropleiding van de Amsterdamse Filmacademie liet ze zich inspireren door filosofe Hannah Ahrendt, en haar opmerkingen over de banaliteit van het kwaad. Hoe komen mensen tot hun daden? En in hoeverre zijn ze daar verantwoordelijk voor? 

Maar haar in een kleine Poolse gemeenschap opgenomen Light as Feathers onderzoekt nog meer. ‘Toxic femininity’ bijvoorbeeld, nog voordat het begrip in het post-#MeToo-tijdperk in zwang kwam. Haar experimentele familiefilm focust op het vrouwenhuishouden waarin de vijftienjarige Eryk opgroeit. Met alle vrouwen in zijn huis  -moeder, oma en overgrootmoeder- heeft hij een verstoorde verhouding. Komt het daardoor dat de kalverliefde voor zijn dertienjarige buurmeisje Klaudia al snel de vorm van seksueel misbruik aanneemt? Of is dat niet voor iedereen als dusdanig herkenbaar? En hoe is Eryk eigenlijk door zijn eigen ervaringen getekend?

Een van de uitgangspunten die Pel voor haar onderzoek koos was de stelling dat seksueel geweld in films als een schokkende gebeurtenis wordt getoond. Maar wat nu als iets sluipenderwijs gebeurt, of buiten zicht? Hoe breng je het dan in beeld?
Light as Feathers is geen film voor tere zielen. Met name de manier waarop Eryk zich nu eens liefdevol en dan weer volkomen emotieloos en wreed tegenover dieren gedraagt, is een veelzeggend en terugkerend motief. Pel vertelt haar fictieve en geënsceneerde verhaal alsof ze het allemaal letterlijk zo aantrof. Ze confronteert de toeschouwer daardoor ook met de kaders, die hij- of zijzelf om filmgebeurtenissen trekt aan de hand van zijn of haar persoonlijke moraal."

     

Ook interessant