Forum van de Regisseurs | Liefde is aardappelen

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met regisseur Aliona van der Horst. De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

"Aliona van der Horst, kind van een Russische moeder en een Nederlandse vader, maakte furore met documentaires als Na de lente van 1968 - Een kleine liefdesgeschiedenis (2000), Boris Ryzhy (2008) en Water Children (2011).

In Liefde is aardappelen reist Van der Horst af naar een dorpje onder Moskou, waar haar moeder met vijf zussen opgroeide onder Stalin, tijdens de oorlog en de zware jaren erna, met enorme hongersnoden. Er moet een erfenis worden verdeeld: het oude, houten huisje van haar oma, dat na de dood van haar tante Ljoeba leeg kwam te staan. Zoals alle zussen heeft Aliona's moeder recht op een zesde deel: zes vierkante meter.

Van der Horst verweeft haar persoonlijke verhaal met een grotere, onbekende geschiedenis over de slachting die Stalin teweegbracht onder de boerenstand. Nota bene: in de jaren dertig bestond tachtig procent van de bevolking uit boeren. De honger was overal; van de jaren dertig tot de jaren zeventig was er weinig te eten.

“Iemand met een volle maag begrijpt de hongerige niet”, zegt haar tante in de film. Omdat haar moeder niet meer kon praten en ze per se geen archiefbeelden wilde gebruiken, liet Van der Horst de verhalen over de honger visualiseren door de Italiaanse animator Simone Massi. Zijn wonderschone animaties zijn als een droom, waarin honger op een metaforische manier wordt uitgelegd.

Liefde is aardappelen werd bekroond met een Dutch Directors Guild Awards en was goed voor een Kristallen Film."

       

Ook interessant