Forum van de Regisseurs | Instinct

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door Bart Rutten (Artistiek Directeur Centraal Museum) en een nagesprek met Halina Reijn.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

Als de ervaren, intelligente psychologe Nicoline aan de slag gaat bij een tbs-kliniek krijgt ze Idris als cliënt toegewezen, een zedendelinquent die na jaren van intensieve behandeling op het punt staat terug te keren in de maatschappij. Zijn behandelteam is enthousiast over de progressie die Idris de afgelopen jaren heeft geboekt, Nicoline vertrouwt hem niet en wil zijn proeftijd verlengen.

Toen actrice, schrijfster en columniste Halina Reijn een EO-reportage zag over het verschijnsel dat er zoveel hulpverleners in tbs-klinieken en gevangenissen verliefd wor- den op zware criminelen, was ze direct geïntrigeerd. Samen met Esther Gerritsen schreef ze vervolgens het scenario voor Instinct, een psychologisch drama over macht en seks – en dan vooral vrouwelijke seksualiteit.

Voor de hoofdrollen vroeg Reijn haar hartsvriendin Carice van Houten (met wie ze de film ook coproduceerde) en Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin). Zij imponeren als de koele psychologe en manipulatieve, psychopathische serieverkrachter met trouwe honden- ogen, die elkaar proberen te manipuleren en te domineren en daardoor in een uiterst on- gezonde situatie terechtkomen. Op de geluidsband klinkt geregeld een zware, nerveuze ademhaling. Het camerawerk van Jasper Wolf, vol spiegelende oppervlaktes en gespie- gelde shots, verdient ook speciale aandacht.

Reijns speelfilmdebuut werd geselecteerd als openingsfilm van het Nederlands Film Festival én van het Forum de Regisseurs en ging eerder al in wereldpremière op het filmfestival van Locarno. Instinct werd er bekroond met de Variety Piazza Grande Award en kreeg een Special Mention in de debuutcompetitie. Instinct werd begin september ook ingestuurd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.