Forum van de Regisseurs | De vliegende hond

Vertoning van deze voor het Forum van de Regisseurs geselecteerde film met een inleiding door Liesbeth Helmus (Senior Conservator Oude Kunst Centraal Museum) en een nagesprek met Johannes Hogebrink.

De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze film:

Filmmaker Johannes Hogebrink had na zijn afstuderen aan de Filmacademie in 2010 maar één droom: een film maken over een vliegende hond. Sinds de opkomst van sociale media kunnen huisdieren immers alles: pianospelen, skateboarden, surfen. En was het eerste levende wezen dat de ruimte inging niet ook een hond? Als het Russische hondje Laika om de aarde kon cirkelen, dan moest het Hogebrink lukken om een hond te laten deltavliegen. Het resultaat is een geestig en bij vlagen filosofisch onderzoek naar het aloude verlangen om van de aarde los te komen. Maar is dat niet vooral een menselijke wens, of willen honden ook vliegen? En hoe ethisch is het allemaal?

Met het Bosnische straathondje Chayka ging Hogebrink als een moderne Icarus het experiment aan. Hij bouwde modellen, deed tests, trainde de hond, die als een echte piloot ook psychologisch door de mangel werd gehaald. Nam hij door zijn verleden op straat niet te veel trauma’s mee?

Gaandeweg wordt De vliegende hond ook een film over de obsessies en drijfveren van de filmmaker/kunstenaar zelf. Door de heilige ernst waarmee Hogebrink zijn missie in beeld brengt, het onmogelijke mogelijk wil maken, is de film niet alleen hilarisch, maar ga je je ook afvragen of het allemaal wel waar is wat we zien. Zeker omdat we in Nederland een bescheiden maar sterke traditie van fake-films of mockumentaries kennen, van Pieter Verhoeffs Rudy Schokker huilt niet meer (1972) tot Lodewijk Crijns’ Lap rouge (1996). En als machinebouwer staat hij ook dicht bij een kunstenaar als Joost Conijn, die met een zelfgebouwd vliegtuig van Amsterdam naar Kenia vloog.

Bovendien heeft De vliegende hond de beste plot ooit: lukt het om die hond de lucht in te krijgen? Is het suspense of suspension of disbelief (het uitstellen van je ongeloof)? Ook voor de toeschouwer een rollercoaster.