Forum van de Regisseurs | An Impossibly Small Object


Vertoning van David Verbeeks An Impossibly Small Object, waarbij de installatie The Taking of a Picture, Sometime Somewhere hoort die is geselecteerd voor het Forum van de Regisseurs. Met een inleiding van Centraal Museum Utrecht en na afloop een zaalgesprek met regisseur/fotograaf David Verbeek. De Forum-samenstellers over hun keuze voor deze installatie:
 
"Voordat David Verbeek filmmaker werd, fotografeerde hij al. Toen hij in 2000 film, fotografie en filosofie studeerde aan de New School University in New York, verdiende hij zijn geld als portretfotograaf van acteurs en serveersters die acteur wilden worden.
 
In 2011 had Verbeek zijn eerste solotentoonstelling in het Museum of Contemporary Art in Taipei. Die tentoonstelling viel op bij de bazin van Canjune, een Taiwanees bedrijf dat aan aromatherapie doet en oliën verkoopt. Zij vroeg Verbeek of hij een bedrijfsfilm wilde maken. Dat werd de experimentele, abstracte kortfilm Immortelle (2013).
 
Canjune bood Verbeek aan om ook zijn volgende film te financieren. In drie jaar maakte hij vervolgens An Impossibly Small Object, een meditatieve film over een Nederlandse fotograaf, gespeeld door Verbeek zelf, die op een parkeerplaats in nachtelijk Taipei een foto maakt van een vliegerend meisje. Terug in Nederland brengt de foto herinneringen in hem boven aan zijn eigen jeugd, toen de vereenzaamde fotograaf zich nog wél ergens thuis voelde.
 
Zoals hij in 2016 zijn film Full Contact al in een tweeschermsinstallatie goot (in opdracht van Eye, voor de tentoonstelling Close-up - A New Generation of Film and Video Artists in The Netherlands), besloot Verbeek An Impossibly Small Object te bewerken tot een elf minuten durende driescherms video-installatie: The Taking of a Picture, Sometime Somewhere.
 
Hij vindt dat een interessante manier van werken, vertelde Verbeek daarover in Het Parool. “Je blijft zo nog even bezig met een project, terwijl de film al klaar is. De installatie laat zien hoe een foto tot stand komt; wat er gebeurt als ik een foto maak en hoe een kunstenaar zich tot zijn kunst verhoudt." Film en installatie zijn beide in het Forum van de Regisseurs te zien. The Taking of a Picture is opgenomen in de competitie van het Forum en te zien in het Centraal Museum."

Ook interessant