10 jaar De Verbeelding

De Verbeelding, het samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds dat beeldend kunstenaars en producenten helpt een lowbudget-speelfilm te realiseren, bestaat tien jaar. Tijd voor een feestje, om terug te blikken én vooruit te kijken.

Tien jaar geleden ging De Verbeelding van start, het samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds, dat zich richt op films die zich op het snijvlak van cinematografie en de beeldende kunst begeven. Dat leverde onder andere films op als Werk van Erik van Lieshout, Beyond Index van Gerald van der Kaap en de dit jaar in het Forum van de Regisseurs opgenomen Possessed van Metahaven (Daniel van der Velden, Vinca Kruk) & Rob Schröder.  

Een jubileum mag natuurlijk best even worden gevierd, en dat gebeurt in de vorm van een inspirerende bijeenkomst. Daarin wordt gekeken naar gerealiseerde projecten en internationale voorbeelden, maar wordt ook vooruit geblikt: op bijvoorbeeld aanstaande producties en het nieuwe online platform '10 jaar De Verbeelding'. Daar zijn een maand lang niet alleen integraal films te bewonderen, maar ook context en een schat aan achtergrondmateriaal (zoals making offs, storyboards en beschouwingen) te vinden.

Dick Tuinder, Filmconsulent Filmisch Experiment bij het Filmfonds, gaat in de middag van 29 september in gesprek met Doreen Boonekamp (Filmfonds) en Birgit Donker (Mondriaan Fonds) over het belang van De Verbeelding. Voorts vertellen kunstenaars Janis Rafailidou en Alberto de Michele over hun beider Verbeelding-films – respectievelijk Kala-a-zar (SNG film) en Last Ride of the Wolves (Halal) – die momenteel in productie zijn, in een gesprek met Patricia Pisters en Jan Dietvorst.

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Possessed is deze zaterdagavond om 18:45 uur te zien in het Forum van de Regisseurs.

Tickets

10 jaar De Verbeelding

Centraal Museum za 29 sep 15:00 - 17:00

Op uitnodiging. Bijeenkomst over het samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds dat zich richt op films die zich op het snijvlak van cinematografie en de beeldende kunst begeven.

15:00

Zaalprogramma

17:00

Ook interessant