Premières 2017

 
Tijdens het NFF kon je alle kanten van de Nederlandse film ontdekken. De afgelopen dagen beleefden maar liefst 96 film-, televisie- en interactive producties hun première en werden er heel wat foto's op de rode loper gemaakt. Bezoekers konden zich mee laten slepen door ontroerende, lachwekkende of verbazingwekkende verhalen. Van een pratende giraffe op school tot een Zeeuwse boer die naar Italië fietst.

Bekijk hieronder een kleine greep uit het grote aanbod van premièrefilms. Benieuwd naar ze allemaal? Ga naar het  programmaoverzicht en filter op premières. 
 


Openingsfilm: TULIPANI

TULIPANI is een sprookjesachtige tragikomedie van Oscar-winnendregisseur Mike van Diem, over een Zeeuwse boer (Gijs Naber) die na de watersnoodramp in 1953 z’n natte voeten zat is. Hij fietst naar Zuid-Italië, begint er een tulpenkwekerij en groeit uit tot een legende.

 
 

BROEDERS

In dit drama, onder regie van Hanro Smitsman, gaan de tegenpolen Mourad (Walid Benmbarek)  en Hassan (Achmed Akkabi) hun broertje Yasin (Bilal Wahib) zoeken. Hij verdween na een periode van vrijwilligerswerk in een Jordaans vluchtelingenkamp spoorloos in de oorlogshel van Syrië.

 
 

PATENT ATTENT 

De hololens-applicatie van visueel kunstenaar Sander Veenhof schetst via augmented reality een toekomstscenario waarin aan praktisch alles een patent of octrooi hangt.


KORT!

KORT! is hét jaarlijkse project voor de korte film. Het geeft zowel jonge als gevestigde filmmakers de kans een korte film te ontwikkelen en die te laten zien aan het NFF-publiek en later op televisie. 
Van alle inzendingen wordt een bijzondere selectie gemaakt, die tijdens het festival in première op het grote doek gaat.  

DIKKERTJE DAP

Dikkertje Dap, uit het razend populaire versje van Annie M.G. Schmidt, nu eindelijk in een film. Dikkertje (Liam de Vries) en de giraf Raf zijn de allerbeste vrienden, maar kan Raf ook met Dikkertje mee naar school? Geregisseerd door Barbara Bredero, met o.a. Martijn Fischer, Dolores Leeuwin en Rayan Belrhazi Alaoui.


VAN GOD LOS

Op het NFF gaat het vierde seizoen van de serie Van God Los in première! De serie is zowel geruststellend als verontrustend. Het toont namelijk dat elk misdrijf navolgbaar is, maar dat het ook minder ver van je bed is dan je dacht. 

Voorafgaand aan de première is er een panelgesprek onder leiding van Eric Corton met regisseur Michiel ten Horn, scenarist Reint Schölvinck en researcher Wytzia Soetenhorst en geven ze een uniek inkijkje in de ontwikkeling van de serie.


 

A FAMILY QUARTET

Twee jaar uit het leven van viooltalent Noa Wildschut (14), haar altviool spelende zus en hun ouders. Simonka de Jong maakte deze film over ambitie, de verhoudingen in het bijzondere gezin en over de coming-of-age van twee sensitieve meisjes.  

DUMMIE DE MUMMIE EN DE TOMBE VAN ACHNETOET

Dummie (Yahya Gaier) heeft heimwee naar Egypte en zijn ouders. In deze familiefilm reist hij met Goos (Julian Ras) en andere bekenden naar zijn vaderland. Vierde verfilming naar de boeken van Tosca Menten, geregisseerd door Pim van Hoeve.


GESCHENK UIT DE BODEM

Met de vondst van het aardgas in de Groningse bodem kwam onze rijkdom, maar de gevolgen voor de bevolking zijn letterlijk wereldschokkend. Hoe daarmee om te gaan? Een documentaire van Gouden Kalf-winnaars Paul Cohen en Martijn van Haalen. 
 

KUYT 

Deborah van Dam maakte de documentaire over profvoetballer Dirk Kuijt die, op de "rijpe" leeftijd van 36 jaar, mee wil spelen om Feyenoord landskampioen te laten worden. Het wordt een meer dan turbulent seizoen.


Teledoc Campus

In het verzamelprogramma van Teledoc Campus maken jonge regisseurs en producenten een serie korte documentaires, waarbij ze de gelegenheid krijgen om meer ervaring op te doen met het maken van films. Bekijk tijdens het NFF de oogst van dit jaar: ASYLUM, DE VERTOLKER, DOKTER CO, HELAAS BEN JE HET NIET GEWORDEN, MET ALLES WAT ER IS, SHAME/FAME en SINTERKLAAS BESTAAT. 


 
  

TOKYO TRIAL

TOKYO TRIAL is een op ware gebeurtenissen gestoelde speelfilm waarin rechter Bert Röling na WO II deelneemt aan het Tokio Tribunaal. De veroordeling van Japanse oorlogsmisdadigers blijkt niet zo eenduidig als verwacht. 

 
 
En dat is nog lang niet alles. Benieuwd naar alle 96 korte en lange films en documentaires die voor het eerst op het NFF te zien zijn? Bekijk het volledige programma, waar je onder meer kunt filteren op premières, het genre en de categorie.