Studentencompetitie 2017

 
 
Het NFF is voor veel eindexamenstudenten van audiovisuele opleidingen de eerste gelegenheid waarop ze hun film aan een groot publiek presenteren. En voor publiek de kans om dé grote filmmakers van de toekomst te ontmoeten!

Dit jaar vertoonde het festival een selectie van eindexamenfilms van de Nederlandse Filmacademie, Gerrit Rietveld Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, AKV | St. Joost, Willem de Kooning Academie en ArtEZ hogeschool voor de kunsten. 
 

Prijzen NFF Studentencompetitie

Tijdens de uitreiking van de NFF Studenten Awards wordt bekendgemaakt welke afstudeerfilms de winnaars zijn van de onderstaande prijzen:

• De Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm van het afgelopen jaar. De Tuschinski Award bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV.
• De Filmproducenten Nederland Award voor de beste producent van het afgelopen jaar. De Filmproducenten Nederland Award bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Filmproducenten Nederland.
• De Speciale Jury Award voor een opvallende prestatie van een crew lid. De Speciale Jury Award bestaat uit een geldbedrag van 2.000 euro, beschikbaar gesteld door het Nederlands Film Festival. 

Het NFF heeft op donderdag 21 september tijdens de uitreiking van de Talent Awards in de Stadsschouwburg Utrecht de winnaars van de NFF Studenten- en NFF Debuutcompetitie bekendgemaakt. Tijdens deze Uitreiking Talent Awards werd ook de Filmprijs van de Stad Utrecht en de Filmfonds Wildcards uitgereikt. 

De winnaars voor de NFF Studentencompetitie 2017 zijn:

Tuschinski Award: Noah Suhartono voor HOW TO UNINSTALL LIFE
De Tuschinski Award wordt toegekend aan de beste afstudeerfilm van het afgelopen jaar en bestaat uit een bedrag van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV. 

Verder werden genomineerd:
  • EEN ONVERGETELIJK AFSCHEID van Cláudio de Oliveira Marques (Nederlandse Filmacademie)
  • WE WILL MAINTAIN van Festus Toll (AKV | Sint Joost)

Speciale Jury Award: Marie-Anne Faustinelli voor MAAR ALS IEDEREEN ZO DENKT
De Speciale Jury Award, een bedrag van 2.000 euro, wordt uitgereikt voor een opvallende prestatie van een crewlid.

Verder werden genomineerd:
  • Festus Toll voor de regie van WE WILL MAINTAIN (AKV | Sint Joost)
  • Maria Philips voor de regie van WK CAVIA (HKU)

Filmproducenten Nederland Award (FPN) naar Maxime Rozestraten voor SIRENE en THE BOYS NEXT DOOR 
De Filmproducenten Nederland Award wordt toegekend aan de beste producent van het afgelopen jaar en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Filmproducenten Nederland.

Verder werden genomineerd:
  • Valerie Bisscheroux voor BLOED KRUIPT en AIMÉE (Nederlandse Filmacademie)
  • Maaike Gronheid voor ONS ALLER ONKRUID, THE BOYS NEXT DOOR en AIMÉE (Nederlandse Filmacademie)

Jury & winnaars
De nominaties en winnaars van de Tuschinski- en Speciale Jury Award worden bepaald door een jury die bestaat uit regisseur Kaweh Modiri, filmkenner en auteur Basje Boer, documentairemaker Ester Gould, animator Johan Rijpma en producent Sander Verdonk. Producenten Frank Hoeve (BALDR Film) en Laurette Schillings (Topkapi Films) vormen de jury voor de Filmproducenten Nederland Award. Bekijk de juryrapporten hier
 

Jury NFF Studentencompetitie

 De Tuschinski Award en de Speciale Jury Award:

Kaweh Modiri (1982)is een Nederlandse regisseur en schrijver van Iraanse afkomst. In 2010 studeerde hij af aan de afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn persoonlijke afstudeerfilm MIJN INBREKER EN IK was onder andere te zien tijdens op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) en werd bekroond met de René Coelho Award van het Nederlands Instituut voor Mediakunst.? In april 2012 verscheen zijn roman Meneer Sadek en de anderen, die op de longlist belandde van de Academica Literatuurprijs voor beste debuut. Zijn speelfilmdebuut BODKIN RAS ging in wereldpremière tijdens Film Festival Rotterdam en werd daar bekroond met de FIPRESCI-award, de prijs van de internationale filmcritici en viel ook in het buitenland een aantal keer in de prijzen. CHIMÈRE, waarvoor hij scenario én regie deed, is zijn eerste tv-drama. Momenteel werkt hij aan zijn volgende speelfilm en roman: MITRA. 

Basje Boer (1980) is schrijver en filmjournalist. Zij studeerde fotografie aan de Rietveld Academie. In 2006 debuteerde ze als schrijver met de verhalenbundel Kiestoon en in 2016 verscheen haar romandebuut Bermuda. Ze schrijft over film, kunst en populaire cultuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en de Filmkrant. Momenteel werkt ze aan een nieuwe roman, die in 2018 zal verschijnen. Boer werkt tevens als beeldend kunstenaar. Haar werk was onder meer te zien in P/////AKT, de Verbeke Foundation en het ACF. Ze maakt ook muziek, als helft van het duo Dirty Shirt.


Ester Gould (1975) is een Nederlands-Schotse documentairemaker. Ze studeerde Filmwetenschap in Amsterdam en New York en volgde een masteropleiding Journalistiek. In 2016 werd ze door Variety uitgeroepen tot ‘European Female Filmmaker to Watch’. A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO (2015) ontving de Beeld en Geluid IDFA Award en de KNF-Prijs van de Nederlandse filmkritiek. Onlangs regisseerde ze met Sarah Sylbing de zesdelige serie SCHULDIG die hen de titel ‘Journalist van het Jaar’ opleverde en onder andere bekroond werd met een Tegel, een DDG Award en de Zilveren Nipkowschijf.  De documentaire STRIKE A POSE (2016; in co-regie met Reijer Zwaan) was in Nederland een groot succes en kreeg de status van Kristallen Film, en kreeg ook internationaal veel exposure en trok daar veel bezoekers. 


Johan Rijpma (1984) studeerde Image and Media Technolgy aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Zijn experimentele maar uiterst secure en inventieve manier van werken resulteerde in een rijk oeuvre met internationaal bekroonde korte films en animaties. Zijn Tape Generations won diverse  film- en kunstprijzen en werd in 2012 genomineerd voor een Gouden Kalf. Met de film DIVISION won hij in 2014 o.a. The Barbara Aronofsky Latham Award. Afgelopen jaar nam Rijpma deel aan de prestigieuze JAPIC Artist in Residence in Tokyo, waar hij het animatieproject Extrapolate ontwikkelde. Vanaf 2014 was hij adviseur bij het inmiddels opgeheven Mediafonds. Momenteel is hij  medeverantwoordelijk voor het beeldende kunstprogramma van het Tweetakt Festival en co-curator bij de Solyanka State Gallery in Moskou. 


Producent Sander Verdonk (1980) werkte na zijn afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie voor diverse productiemaatschappijen alvorens hij in 2008 zijn eigen onderneming, LEV Pictures, begon. Daarna richtte hij samen met partners New Amsterdam Film Company op: een productiebedrijf met de focus op speelfilm, documentaire, branded content en commercialproductie voor zowel de Nederlandse als de internationale markt. Op zijn cv prijken zeer uiteenlopende speelfilms en documentaires, waaronder PLAN C, STRIKE A POSE en J. KESSELS. Verdonk is alumnus van de Nederlandse Film Academie, EAVE Producers Workshop, MEDIA Business School, Power to the Pixel Lab & IDFA Producers Workshop. Verder is hij lid van het Bestuur van de Film Producenten Nederland, het bestuur van de European Film Academy en de toelatingscommissie van de Nederlandse Filmacademie.  

FPN Award:

Frank Hoeve
Frank Hoeve (1982) is producent en mede-eigenaar van BALDR Film. Hoeve studeerde af aan de Haarlem Business School en volgde een studie Filmwetenschappen aan de Universiteit in Barcelona. Hij produceerde eerder voor productiemaatschappij IJswater Films en Talent United. Met BALDR Film produceerde hij onder meer Morgan Knibbes Those Who Feel the Fire Burning (in 2015 bekroond met twee Gouden Kalveren, waaronder die van Beste Lange Documentaire) en de One Night Stands Voor Emilia van Martijn Maria Smits en Ketamine van Rogier Hesp. Naast zijn werk als producent was Hoeve voorzitter van de Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers (NFTVM, nu VERS). Momenteel is hij bestuurslid van Go Short International Film Festival en lid van Ateliers du Cinéma de Européen (ACE) en de European Film Academy.

Laurette Schillings
Laurette Schillings (1974) is producent bij Topkapi Films. Schillings studeerde Leisure Management aan de Hogeschool Rotterdam. Tussen 2001 en 2008 werkte ze als production supervisor bij Motel Films. Daarna ging ze als hoofd coproducties aan de slag bij IDTV Film en werkte ze onder andere aan Stellet licht (Carlos Reygadas) en De helaasheid der dingen (Felix van Groeningen).  Sinds 2011 werkt ze bij Topkapi Films, waar recentelijk Publieke werken (Joram Lürsen), Stop Acting Now (Mijke de Jong), Belgica (Felix van Groeningen) en Missie Aarde 2 (Tim Kamps) werden ge(co)produceerd. Schillings is lid van EAVE Producers Network. 
 

De geselecteerde projecten: