NFF Studentencompetitie: jury 2017

  
 

 
Het NFF is voor veel eindexamenstudenten van audiovisuele opleidingen de eerste gelegenheid waarop ze hun film aan een groot publiek kunnen presenteren. Dit jaar vertoonde het festival weer een keuze uit eindexamenfilms van de een reeks scholen. Tijdens de uitreiking van de NFF Studenten Awards werd bekendgemaakt welke afstudeerfilms de winnaars zijn van de onderstaande prijzen:

Tuschinski Award naar Noah Suhartono voor HOW TO UNINSTALL LIFE
De Tuschinski Award gaat naar de regisseur van de beste afstudeerfilm van 2017 en bestaat uit een bedrag van 5.000 euro beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV. De award is uitgereikt aan Noah Suhartono voor How to Uninstall Life (Willem de Kooning Academie).

Speciale Jury Award naar Marie-Anne Faustinelli voor MAAR ALS IEDEREEN ZO DENKT
De Speciale Jury Award is voor een opvallende prestatie van een crewlid bij het tot stand komen van een afstudeerfilm en bestaat uit een bedrag van 2.000 euro, beschikbaar gesteld door het Nederlands Film Festival. De award is dit jaar uitgereikt aan Marie-Anne Faustinelli voor Maar als iedereen zo denkt (HKU).

Filmproducenten Nederland Award (FPN) naar Maxime Rozestraten 
De FPN Award gaat naar de beste producent van een afstudeerfilm en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Filmproducenten Nederland. Deze prijs is toegekend aan Maxime Rozestraten (Nederlandse Filmacademie). Sirene, geproduceerd door Maxime Rozestraten, is te zien op NFF 2017.

 

De geselecteerde projecten:


 

Jury NFF Studentencompetitie


Kaweh Modiri (1982)is een Nederlandse regisseur en schrijver van Iraanse afkomst. In 2010 studeerde hij af aan de afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn persoonlijke afstudeerfilm MIJN INBREKER EN IK was onder andere te zien tijdens op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) en werd bekroond met de René Coelho Award van het Nederlands Instituut voor Mediakunst.? In april 2012 verscheen zijn roman Meneer Sadek en de anderen, die op de longlist belandde van de Academica Literatuurprijs voor beste debuut. Zijn speelfilmdebuut BODKIN RAS ging in wereldpremière tijdens Film Festival Rotterdam en werd daar bekroond met de FIPRESCI-award, de prijs van de internationale filmcritici en viel ook in het buitenland een aantal keer in de prijzen. CHIMÈRE, waarvoor hij scenario én regie deed, is zijn eerste tv-drama. Momenteel werkt hij aan zijn volgende speelfilm en roman: MITRA. 

Basje Boer (1980) is schrijver en filmjournalist. Zij studeerde fotografie aan de Rietveld Academie. In 2006 debuteerde ze als schrijver met de verhalenbundel Kiestoon en in 2016 verscheen haar romandebuut Bermuda. Ze schrijft over film, kunst en populaire cultuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en de Filmkrant. Momenteel werkt ze aan een nieuwe roman, die in 2018 zal verschijnen. Boer werkt tevens als beeldend kunstenaar. Haar werk was onder meer te zien in P/////AKT, de Verbeke Foundation en het ACF. Ze maakt ook muziek, als helft van het duo Dirty Shirt.

Ester Gould (1975) is een Nederlands-Schotse documentairemaker. Ze studeerde Filmwetenschap in Amsterdam en New York en volgde een masteropleiding Journalistiek. In 2016 werd ze door Variety uitgeroepen tot ‘European Female Filmmaker to Watch’. A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO (2015) ontving de Beeld en Geluid IDFA Award en de KNF-Prijs van de Nederlandse filmkritiek. Onlangs regisseerde ze met Sarah Sylbing de zesdelige serie SCHULDIG die hen de titel ‘Journalist van het Jaar’ opleverde en onder andere bekroond werd met een Tegel, een DDG Award en de Zilveren Nipkowschijf.  De documentaire STRIKE A POSE (2016; in co-regie met Reijer Zwaan) was in Nederland een groot succes en kreeg de status van Kristallen Film, en kreeg ook internationaal veel exposure en trok daar veel bezoekers. 


Johan Rijpma (1984) studeerde Image and Media Technolgy aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Zijn experimentele maar uiterst secure en inventieve manier van werken resulteerde in een rijk oeuvre met internationaal bekroonde korte films en animaties. Zijn Tape Generations won diverse  film- en kunstprijzen en werd in 2012 genomineerd voor een Gouden Kalf. Met de film DIVISION won hij in 2014 o.a. The Barbara Aronofsky Latham Award. Afgelopen jaar nam Rijpma deel aan de prestigieuze JAPIC Artist in Residence in Tokyo, waar hij het animatieproject Extrapolate ontwikkelde. Vanaf 2014 was hij adviseur bij het inmiddels opgeheven Mediafonds. Momenteel is hij  medeverantwoordelijk voor het beeldende kunstprogramma van het Tweetakt Festival en co-curator bij de Solyanka State Gallery in Moskou. 


Producent Sander Verdonk (1980) werkte na zijn afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie voor diverse productiemaatschappijen alvorens hij in 2008 zijn eigen onderneming, LEV Pictures, begon. Daarna richtte hij samen met partners New Amsterdam Film Company op: een productiebedrijf met de focus op speelfilm, documentaire, branded content en commercialproductie voor zowel de Nederlandse als de internationale markt. Op zijn cv prijken zeer uiteenlopende speelfilms en documentaires, waaronder PLAN C, STRIKE A POSE en J. KESSELS. Verdonk is alumnus van de Nederlandse Film Academie, EAVE Producers Workshop, MEDIA Business School, Power to the Pixel Lab & IDFA Producers Workshop. Verder is hij lid van het Bestuur van de Film Producenten Nederland, het bestuur van de European Film Academy en de toelatingscommissie van de Nederlandse Filmacademie.