NFF Interactive

 
De komst van nieuwe technologieën verandert hoe we leven, werken, liefhebben, maar ook hoe we verhalen vertellen en beleven. Deze verhalen zijn anders, interactief en digitaal én veranderen ook nog eens onder onze handen: wifi-netwerken, Snapchat en Instagram, smartphones, tablets, maar ook chatbots, augmented reality en algoritmes zijn de nieuwe tools van vandaag. Het festivalonderdeel Interactive biedt ruimte aan transmediale en interactieve projecten en innovatieve games waarmee een nieuwe generatie Nederlandse makers (inter)nationaal van zich laat horen. Dit rijke  programma is gevuld met Nederlandse helden maar heeft ook veel buitenlandse inspiratie. Ontmoet de makers, luister naar hun verhalen en kom kijken naar hun projecten! 
 

NFF INTERACTIVE: GOUDEN KALF AVOND

De makers van de tien projecten die dit jaar kans maken op het Gouden Kalf voor Beste Interactive doen aan de zaal uit de doeken doen wat hun project behelst, en wat er bij de realisatie allemaal kwam kijken.
THE DO'S & DON'TS OF VR


Film is al meer dan een eeuw oud, maar virtual reality staat nog in de kinderschoenen. Dat maakt het fenomeen ook zo spannend, want er is nog een wereld te ontdekken en de spelregels worden al doende uitgevonden. Vanavond delen VR-makers met het publiek hun meest onvoorziene, grappige, vreemde en ongelooflijke content. In samenwerking met VRBase.

 
 

NFF INTERACTIVE: GOUDEN KALF EXPO

Bekijk, doe, speel, onderga of ervaar de genomineerde projecten die dit jaar kans maken op het Gouden Kalf voor Beste Interactive.

 

TUSSEN KUNST EN GLITCH

Vazen uit de Ming-dynastie of die vroege Van Gogh komen er niet in. Deze mediakunstexperts buigen zich liever over sites, interactieve installaties, games en andere digitale multimediale kunstuitingen.

BRING YOUR OWN BEAMER

Lichten uit, beamers aan voor de grootste one-night-exhibition van Nederland. Meer dan tachtig kunstenaars en makers projecteren hun audiovisuele multimediale werken op muren, plafonds, doeken en ramen.


NFF Interactive: Storyspace
Woensdag 27 en 28 september Stadsschouwburg Utrecht
 
 

EXPO STORYSPACE

Stap met vijf medepassagiers in een virtuele trein, ervaar hoe licht wordt getransformeerd tot geluid en voel de verwondering bij de andere interactieve installaties, demo's en projecten.

 

SAMENWERKING, ORDE EN ONTREGELING

Van een spirituele kijk op technologie, conservering van interactieve content vanuit de festivals, verhalen in VR, AR en MR door verschillende makers en onderwijsinstellingen, tot het VPRO Medialab dat zich al twee jaar lang buiten de Hilversumse bubbel op nieuwe verteltechnieken richt. Met o.a. Zachary Lieberman en VPRO Hacketons. 

MEET THE MEETUPS

Nieuwe (media)makers delen hun ervaringen met nieuwe manieren van storytelling, en het gebruik van technologie als expressiemiddel. Aan het woord komen Interactive Storytelling Meetup, Creative Coding, Mezrab Storytelling, Amsterdam Museum en Mark IJzerman.


 

THE HOLODECK: WHAT IS REAL?

Wat is echt? Op welke manier is de ‘werkelijkheid’ een werktuig voor de visuele kunstenaar? Janet Murray opent deze middag met een keynote waarin ze de stellingen uit haar boek in het licht van de nieuwste ontwikkelingen beziet. Daarna is de vloer aan denkers, curatoren, schrijvers, game- en filmmakers, onder wie Bas Haring en Shari Frilot. Floris Kaayk lanceert zijn nieuwste project, Next Space Rebels, en de rest van de middag wordt gevuld met literaire algoritmes, radical reality, programmeertaalpoëzie, live streams, zelfstandig werkende filmmakerbots en door game- en filmmakers gebouwde futuristische universums in VR , MR en AR.OVER UTOPISCH DENKEN, SCHOONHEID EN VERBEEELDING

Een spetterende avond met zinnenstrelende snoepjes voor de geest. We ontmoeten beeldenmakers die verbazen met hun visuele, kinetische, interactieve, of reactieve experimenten zoals Nick Verstand, Mariska de Groot en Ruben van Leer, maar ook art director Jan Bart van Beek en lead concept artist Roland IJzermans van Horizon Zero Dawn, het nieuwste wereldwijde succes van Guerrilla Games. Juha van ‘t Zelfde praat over het gemak van denken, schetsen en communiceren in video. Het sluitstuk van deze avond is een collectieve en interactieve kijkervaring, verzorgd door Steye Hallema van de Smartphone Orchestra en Caspar Sonnen van IDFA Doclab. Neem je opgeladen telefoon mee en dompel je onder! Eindborrel in de Zindering.