NFF Interactive: Storyspace | 27 & 28 september

 

 
 
De komst van nieuwe technologieën verandert hoe we leven, werken, liefhebben, maar ook hoe we verhalen vertellen en beleven. Deze verhalen zijn anders, interactief en digitaal én veranderen ook nog eens onder onze handen: wifi-netwerken, Snapchat en Instagram, smartphones, tablets, maar ook chatbots, augmented reality en algoritmes zijn de nieuwe tools van vandaag. Dit jaar had het NFF een nieuw programma: NFF Interactive: Storyspace, dat deze verhalen liet zien en uitlegde hoe ze gemaakt worden, door wie en waarom ze zo fascinerend, inspirerend en spannend kunnen zijn. Deze nieuwe verhalen zijn soms Shakespeare, maar soms ook Hollywood, steken de verbeelding in een nieuw jasje, zitten de werkelijkheid op de hielen, en gebruiken nieuwe technologie als verbindende kracht. Het NFF gaf samen met zijn partners twee dagen lang de vloer aan de makers van deze nieuwe tijd en liet zien wie de spelers zijn, hoe ze werken en wat ze maken. Beam me up, Scotty! 

 
 
 
DAG 1: TACTICS & STRATEGIES

Woensdag 27 september | Keynote speaker: Zachary Lieberman en zijn School for Poetic Computation

De Nederlandse digitale creatieve industrie bestaat uit verschillende soorten mensen en hun organisaties. Hoe werken zij samen, zijn het concurrenten of collega's? Geïnspireerd op het gedachtegoed van socioloog Michel de Certeau, keken wij hoe de ‘strategies’ van de gevestigde orde gehackt worden door de ’tactics' van het individu en gingen op zoek naar het Nederlandse creatieve spanningsveld: Waar schuurt of botst het en wat levert het op? En welke nieuwe vormen ontstaan daar dan weer uit?
 
In dit programma lieten instituten, labs, meet-up groups, kunstenaars, omroepen, broedplaatsen, hackers, filmmakers en onderwijsinstellingen zien welke creatieve methodes zij hanteren voor het vertellen van nieuwe verhalen. Met nieuwe gereedschappen en een nieuwsgierige houding ontdekken zij onontgonnen land door te verbeelden, verkennen, ontwikkelen, leren en delen. Hoe je dit het best kan doen, wist onze keynote speaker Zachary Lieberman als geen ander. Als kunstenaar, coder en docent gaf hij ons een kijkje in de keuken van zijn New Yorkse School for Poetic Computation, een plek met als credo “more poetry, less demo”.

 
DAG 2: THE HOLODECK: WHAT IS REAL?

Donderdag 28 september | Keynote speaker: Janet Murray: Hamlet on the Holodeck Revisited  
 
Technologie is overal om ons heen en verandert vrijwel elk aspect van onze dagelijkse werkelijkheid. Wat is nog ‘echt’ in een tijd van virtual- en augmented reality, sociale media en andere communicatieplatformen? Hoe verandert hiermee ook onze kijk op ons bestaan? Aan de hand van Janet Murray’s jaren negentig cultklassieker Hamlet on the Holodeck gingen we samen met Nederlandse denkers, schrijvers, activisten en film- en gamemakers op zoek naar een antwoord op die vraag en toonden we de literaire algoritmes, alternate reality games, live streams, filmmakerbots en virtual reality-ervaringen die van die zoektocht een weerslag zijn. Een dag over de stand van de werkelijkheid, de schoonheid en de verbeelding. 
NFF Interactive: Storyspace wordt mede mogelijk gemaakt door:

EYE Filmmuseum, Gemeente Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Interactieve Producenten Nederland (IPN), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nederlandse Filmacademie, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Expertisecentrum Co.Laborations Universiteit Utrecht, VRBase.