Meld je aan voor de NFF Nieuwsbrief Op de hoogte blijven van de festivalprogrammering en de ticketverkoop? Meld je aan!

Tipje van de Sluier - Eerste premières NFF 2016

 


Het Nederlands Film Festival is traditioneel het podium voor bijzondere premières.  Openingsfilm DE HELD was al bekend, én we hebben de wereldpremière van RIPHAGEN, maar op de 36e editie van het festival staan ook de volgende titels gepland die je tijdens het NFF voor het eerst kunt gaan zien. Deze update heeft alles van horror en jeugdfilms tot taboedoorbrekende documentaire. Stay tuned!

THE WINDMILL MASSACRE (Nick Jongerius)
Holland of de hel? De Australische Jennifer weet niet zeker waar ze is beland, wanneer ze met een groep toeristen vanuit Amsterdam in the middle of nowhere terechtkomt bij een sinistere windmolen die een bloederig verleden met zich meedraagt. Volgens de legende zou een duivel-aanbiddende molenaar zijn molen gevoed hebben met weerloze slachtoffers. Als de toeristen één voor één beginnen te verdwijnen, beseft Jennifer dat ze iets met elkaar gemeen hebben.

De Engelstalige horrorfilm met internationale cast combineert suspense met humor en veel bloed, en werd onlangs voor Fright Fest geselecteerd.WALDSTILLE (Martijn Maria Smits)
Heftig drama waarin Ben zich de woede en het verdriet van zijn complete dorp op de hals haalt als hij dronken een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij zijn vriendin Tinka sterft. Ben wordt naar de gevangenis gestuurd, en zijn verbitterde schoonfamilie krijgt de voogdij over zijn dochtertje Cindy. Wanneer Ben na lange tijd weer naar het zuidelijk gelegen dorp Waldstille terugkeert, is hij van plan om het contact met zijn dochter zo snel mogelijk te herstellen - ondanks tegenwerking van zijn schoonouders.

Regisseur Martijn Maria Smits won in 2009 een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama en werd sindsdien veelvuldig genomineerd. Hoofdrollen: Thomas Ryckewaert en Jelka van Houten.

A VARDY (David-Jan Bronsgeest)

Na zijn afstudeerfilm BROKER, in 2015 goed voor de Tuschinski Award in de NFF Studenten Competitie, is het psychologische drama A VARDY de nieuwe korte film van de Amsterdamse filmmaker David-Jan Bronsgeest. Waar BROKER een energieke thriller met een flinke scheut Hollywood was, is A VARDY haast het tegenovergestelde: een kleingehouden verhaal van een jonge man die na het wegvallen van zijn moeder een moeizame verhouding met zijn vader heeft, van wie hij zich probeert los te worstelen. | Lees ook een interview met de regisseur.SIV GAAT LOGEREN (Catti Edfeldt en Lena Hanno Clyne)
Voor het eerst in haar leven gaat de zevenjarige Siv uit logeren. 's Avonds zijn veel dingen al een beetje raar, maar 's nachts wordt het pas echt vreemd: achter elke deur wacht een verwarrend avontuur. Siv voelt zich volslagen verloren, tot er twee praatgrage dassen verschijnen die haar komen helpen. Onconventionele Zweeds-Nederlandse coproductie gebaseerd op een beroemd Zweedse kinderboek van Pija Lindenbaum.

Deze openingsfilm van Berlinale Generation K+ gaat 28 september op het NFF in première, met rollen voor onder meer Barry Atsma en Annemarie Prins. ROZE WOLK (Anne-Marieke Graafmans)
Na de geboorte van haar dochter belandde documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans in een postnatale depressie. Ze raakte zichzelf kwijt en vocht tegen haar verdriet en het niet houden van haar kind. De buitenwereld wist niets van dit gevecht, alleen de intimi. Het grote taboe dat om postnatale depressie hangt, weerhield haar ervan erover te praten. Om meer aandacht en begrip voor dit onderwerp te creëren, besloot ze er een film over te maken. ROZE WOLK is een documentaire over het hebben van een postnatale depressie, verteld vanuit het perspectief van vier jonge gezinnen. Een intieme en openhartige film over hoe het werkelijk voelt om hiermee te maken te hebben.

Anne-Marieke Graafmans was ook in 2015 op het NFF te vinden. Haar VOLGENS PROTOCOL werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuws over premières, start kaartverkoop en NFF2016? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief! 

De komende periode maken we een hele reeks premières bekend voor NFF 2016, dus houd deze pagina's en de social media-kanalen van het festival in de gaten!

       
  

 

 
 

 

 
 

 
  
One Night Stand XI
De jaarlijkse One Night Stands bieden 'nieuwe' regisseurs en scenaristen de kans een film van vijfenveertig minuten te maken en zo een belangrijke stap te zetten in de ontwikkeling van hun talent. Traditioneel gaan deze films op het NFF in première. Op de komende editie van het festival zijn dat de volgende titels: 

MESSIAS (Rob Lücker)


In Nederland legt de laatste gelovige het loodje. De blijde boodschap is uitgewerkt. Het Vaticaan is not amused en dreigt  de arme bisschop met overplaatsing naar Siberië. Wanhopig bidt de bisschop om genade uit de hemel. En zie: Jezus Chris
tus keert terug op aarde. Als de zaken toch niet helemaal zijn wat ze lijken, ondernemen de bisschop en zijn Islamitische bediende een gewaagd plan om de sceptische kardinalen in het Vaticaan van de terugkeer van de Messias te overtuigen. 

HORIZON (Giancarlo Sanchez) 

Iedereen maakt zich zorgen om de licht ontvlambare 16-jarige Lieke die net haar moeder verloren heeft. Maar ondanks haar verdriet leeft Lieke helemaal op in het zwembad waar ze als groot schoonspringtalent geniet van de trainingen samen met haar coach Jorg. Lieke redt zich prima. Totdat Jorg besluit om nog een meisje te gaan trainen. De jaloerse Lieke probeert zich in te houden maar verliest langzaam maar zeker de controle over zichzelf. 

HOE HET ZO KWAM DAT DE RAMENLAPPER HOOGTEVREES KREEG (Eva M. C. Zanen)

Een romantische tragikomedie waarin ramenlapper Alfred één dag
voor zijn pensioen plotseling wordt overvallen door hoogtevrees. Hoog op de ladder, vlak onder het raam van Dirkje, voor wie hij al 44 jaar een heimelijke liefde koestert. Een duizelingwekkende geschiedenis van 64 jaar en 364 dagen onthult dat Alfred, als onwetende Cupido, van invloed was op vele liefdeslevens waardoor hij beseft dat de tijd gekomen is om zijn pijlen op zichzelf te richten.

IN VRIJHEID (Floor van der Meulen)


IN VRIJHEID vertelt het verhaal van een moeder die haar verloren zoon terugkrijgt. Maandenlang heeft Neziha in angst geleefd om haar zoon Ismaël die naar Syrië is vertrokken. Dan krijgt ze het bericht dat hij terug is; gevlucht uit Syrië wordt hij nu vastgehouden in Nederland. Van de rechter mag hij zijn strafproces,  onder strenge voorwaarden, thuis bij zijn moeder afwachten. Neziha is vastberaden haar zoon zich niet een tweede keer te laten ontglippen en zet alles op alles om Ismaël zijn draai in de maatschappij weer te laten vinden.

PLANET BEAUTY (Emma Westenberg)


Cosmetisch arts Bonnie is nieuw in kliniek ‘Planet Beauty’. Ze heeft een idealistische kijk op haar vak: een perfect uiterlijk maakt mensen gelukkig en dat gaat haar niet gauw te ver. Snel stijgt haar populariteit onder cliënten. De trotse eigenaar van de kliniek, Guido, is tevreden. Ondertussen gonzen in de gangen van de kliniek geruchten over een prestigieus fellowship in Amerika, dat haar mannelijke collega’s maar al te graag bemachtigen. Wanneer ze van receptionist Jay leert dat daaraan je succes en talent worden afgemeten, wil Bonnie nog maar één ding: naar Amerika. En daarvoor offert ze maar al te graag alles op – zelfs haar eigen vrienden.

CAS (Joris van den Berg)


Een broeierig en ontroerend liefdesdrama met een licht komische toon dat het verhaal vertelt van Pepijn en Sjors. Hun relatie wordt flink opgeschud wanneer ze de Vlaamse, levenslustige Cas op de bank laten slapen terwijl hij zoekt naar een studentenkamer. Als Pepijn en Sjors beiden voor Cas' laconieke charme beginnen te vallen, ontstaat er een onstuimige driehoeksverhouding. Is Cas' aanwezigheid een bedreiging voor hun relatie of is hij juist precies wat ze nodig hebben?