Profiel NFF


Uniek, ervaren en relevant

 
Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. Tien dagen lang is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de Nederlandse filmcultuur het erepodium krijgt dat het verdient. Films van kort tot lang, van arthouse tot mainstream, van analoog tot digitaal. Speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games, interactieve projecten én evenementen voor jong en oud: wat begon als een bescheiden festival is sinds het begin van de jaren 80 in omvang, bereik en impact uitgegroeid tot het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse filmcultuur.

Het NFF toont de Nederlandse film als kunstuiting, ambacht, vermaak en spiegel van de samenleving. Het is het hele jaar actief om de Nederlandse filmcultuur te stimuleren, ondersteunen, promoten en van context te voorzien. Jaarlijks hoogtepunt is het festival met wekenlang grootse media-aandacht voor de Nederlandse film. Voor de vakwereld is het festival het toonaangevende platform voor inhoudelijke uitwisseling en innovatie. Het NFF programmeert honderden filmvertoningen, discussiebijeenkomsten, masterclasses, besloten conferenties en openbare bijeenkomsten. Dat doet het voor vele duizenden bezoekers per jaar; het grote publiek, professionals (van cameraman en editor tot production designer en componist), aanstormend talent en scholieren. Het NFF viert de topprestaties in belangrijke vakdisciplines met de Gouden Kalveren: dé nationale prijzen van de Nederlandse film, die bijdragen aan het prestige van de Nederlandse film in binnen- en buitenland.

Het NFF geeft inhoud aan de continue veranderingen en trends binnen het Nederlandse medialandschap. Enkele decennia nadat de halve wereld riep ‘Le cinéma est mort!’, is film veel meer geworden dan film alleen. Daarom incorporeert het NFF in zijn programma disciplines die inspiratie vinden in de filmische vertelvorm én deze vertelvorm beïnvloeden. Van tv-drama, muziekvideo en beeldende kunst tot mode, games en interactieve producties. Of die nu te ervaren zijn via internet, tv, bioscoop of virtual reality, ze maken allemaal deel uit van de Nederlandse filmcultuur.

Spiegel van de samenleving
Het NFF ziet de Nederlandse film niet alleen als een reflectie van samenleving en tijdsgeest, maar ook als cultuuruiting die beïnvloedt, vormt en gidst. Het NFF zelf is eveneens een spiegel van de tijden van de Nederlandse cultuur geworden. Het heeft in de 37 jaar van zijn bestaan de Nederlandse filmcultuur gepresenteerd, geduid, bediscussieerd en vastgelegd. Zo is een groot, divers publiek in aanraking gebracht met de reikwijdte en kracht van deze filmcultuur.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van donderdag 27 september tot en met vrijdag 5 oktober 2018.