Festivalhistorie

Waar het begon
Op 24 september 1981 opende de Utrechtse filmregisseur Jos Stelling in ’t Hoogt de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen, het festival dat sinds 1993 als Nederlands Film Festival door het leven gaat. Stelling zette het festival op met een groot aantal mensen uit de Nederlandse filmwereld, met de bedoeling de Nederlandse filmmakers bij elkaar te brengen, de Nederlandse films onder de aandacht van een groot publiek te brengen en te discussiëren over de vraag hoe de filmsituatie verbeterd kon worden.

Meisjes en vorstinnen
Het eerste festival opende met de vertoning van HET MEISJE MET HET RODE HAAR van Ben Verbong en sloot een week later af met de première van TWEE VORSTINNEN EN EEN VORST van Otto Jongerius. Tijdens die slotavond werden voor het eerst de Grote Prijzen van de Nederlandse Film uitgereikt, beter bekend als de Gouden Kalveren Het beeldje werd ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay.

Op radio en televisie
Tussen de openingsfilm en de slotavond vertoonde het festival een overzicht van de Nederlandse films die dat jaar waren geproduceerd en een groot aantal films in verschillende retrospectieven. Daarnaast waren er discussies, seminars en presentaties, waarvan sommige reeds werden uitgezonden op radio of televisie.

Geslaagd

Het festival was een succes en zou een vaste plek in de Nederlandse filmwereld krijgen. Ook het grote publiek omarmt het festival. Al snel bleken de zalen van ’t Hoogt te klein en werden de Wolff Bioscopen Camera en City bij het festival betrokken, later ook de Pathé Rembrandt Bioscoop, het Louis Hartlooper Complex, de Utrechtse Stadsschouwburg, TivoliVredenburg en CineMec Leidsche Rijn. 

37 jaar later
De eerste editie van de Nederlandse Filmdagen trok 8000 bezoekers. In 2017 trok de 37e editie van het NFF 150.000 bezoekers, die films en televisieseries bekeken, interactieve projecten beleefden, de nieuwste games ontdekten en in het centrale Festivalhart en in vele andere gelegenheden gesprekken voerden, lezingen bijwoonden en makers ontmoetten. 

En nu?
De 38e editie van het Nederlands Film Festival: 27 september tot en met 5 oktober 2018.