Academysysteem

Voorafgaand aan de 35e editie van het Nederlands Film Festival in 2015 is een verandering doorgevoerd in de wijze waarop de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren, toegekend worden. In de categorieën speelfilm en lange documentaire en alle daarbij behorende prijscategorieën is in dat jaar voor het eerst gestemd via het Academysysteem.

Die prijscategorieën zijn, voor de volledigheid: Beste Speelfilm, Beste Lange Documentaire, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke bijrol, Beste Camera, Beste Production Design, Beste Sound Design, Beste Montage en Beste Muziek. 

Het internationaal gangbare systeem van stemmen is geadapteerd door het NFF en de in 2013 opgerichte Dutch Academy for Film (DAFF). Stemgerechtigd zijn de leden van de DAFF, Gouden Kalf-winnaars, en winnaars van A-festivals in de categorieën speelfilm en lange documentaires. Met de overgang naar het internationale model van selectie en bekroning gaat een wens van de Nederlandse filmwereld in vervulling, doordat de sector beter gebaat is bij het gevestigde model dat in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Amerika functioneert.

Stemgerechtigden zijn filmprofessionals die zich met kennis en expertise inzetten in het belang van de sector, en daarmee dé aangewezen personen zijn om het werk van hun collega's te bekijken, beoordelen en bekronen. De Gouden Kalveren voegen zich middels het Academysysteem bij de leidende filmvakprijzen als de BAFTA-awards (Engeland), de Lola’s (Duitsland), de Césars (Frankrijk) en de Academy Awards (‘Oscars’, VS). Door de films te laten beoordelen door de vakgenoten zelf, wordt beoogd de eenheid, samenwerking en professionalisering van de Nederlandse filmsector te bevorderen. 

In de eerste ronde van het stemproces, dat uit twee rondes bestaat, worden prestaties in het eigen vakgebied beoordeeld. Regisseurs beoordelen de beste prestaties in de categorie regie, scenaristen bepalen de hoogst gewaardeerde scripts. Alle stemmers stellen binnen het vakgebied van zijn/haar eigen sectie een persoonlijke top 5 samen. In de tweede ronde kunnen alle stemmers van de Academy vervolgens op alle prijscategorieën voor een winnaar stemmen en zo bepalen wie er tijdens het Gala van de Nederlandse Film een Kalf overhandigd krijgt. 

De Gouden Kalveren in de andere categorieën dan speelfilm en lange documentaire (televisiedrama, korte film en korte documentaire) worden als voorheen toegekend door een onafhankelijke jury, omdat de pilot van het Academysysteem in de eerste twee jaar niet over alle bestaande categorieën van de Gouden Kalf Competitie uitgerold kan worden.

Vragen die de invoer van het Academysysteem, de prijscategorieën en de stemprocedure mogelijk oproepen, worden aangesproken op deze pagina, waar onder meer  een uitgebreide FAQ te vinden is,  een overzicht van de stemprocedure, en een overzicht van de belangrijkste data, voor en tijdens het festival, dat plaatsvindt van woensdag 21 tot en met vrijdag 30 september 2016. De Gouden Kalf-winnaars van 2015 vind je hier.