Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, wordt sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices.

Ontwerp
Het Gouden Kalf werd in 1980 door de Utrechtse beeldend kunstenaar Theo Mackaay ontworpen in opdracht van Jos Stelling, filmregisseur en initiatiefnemer van het festival. Theo Mackaay werd in 1950 geboren in Utrecht. Na de steenhouwersopleiding in Utrecht studeerde hij van 1971 tot 1976 aan de Gerrit Rietveld Academie en van 1976 tot 1978 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Het beeld is 33 cm hoog en in brons gegoten.

L'OR Gouden Kalf Competitie
In de L'OR Gouden Kalf Competitie dingen Nederlandse speelfilms, korte films, documentaires en televisiedrama’s mee in de volgende categorieën:

Beste Film
Beste Regie
Beste Acteur
Beste Actrice
Beste Mannelijke Bijrol
Beste Vrouwelijke Bijrol
Beste Scenario
Beste Camera
Beste Geluid
Beste Montage
Beste Muziek
Beste Production Design
Beste Korte Film
Beste Lange Documentaire (70 minuten of langer)
Beste Korte Documentaire
Beste Televisiedrama
Beste Acteur Televisiedrama
Beste Actrice Televisiedrama
Beste Interactive

Daarnaast vergeeft het festivalbestuur, indien zij daartoe aanleiding ziet, het Gouden Kalf voor de Filmcultuur aan een persoon of instantie die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Ook het publiek heeft een stem, in de jaarlijkse verkiezing van het Gouden Kalf van het Publiek.

De nominaties en de winnaars van de L'OR Gouden Kalf Competitie worden sinds 2015 bepaald middels een academysysteem (voor speelfilms en lange documentaires) danwel beoordeeld door een onafhankelijke jury (overige categorieën).
 
Gouden Kalf winnaars Alle winnaars van het felbegeerde beeldje op een rijtje.