OORLOGSWINTER

Utrecht, 29 december 2008

De film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, heeft sinds de release op 27 november in een recordtijd de grens van 400.000 bioscoopbezoekers gepasseerd en heeft daarmee de status van Platina Film bereikt.
 
Het publiek, verdeeld over diverse generaties, stroomt massaal naar de bioscopen om deze ontroerende en spannende film te zien.  In de geliefde Kerstperiode staat de film op nummer 1 in de Box Office lijst is daarmee veruit de best bezochte film van het moment. De laatste Nederlandse film, die in deze periode de Box Office lijst aanvoerde, was in 1999 de film KRUIMELTJE van Maria Peters.

Naast Martin Koolhoven schreven Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen mee aan het scenario. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.

De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (SWEENEY TODD, ROCKNROLLA), Yorick van Wageningen (THE CHRONICLES OF RIDDICK, THE NEW WORLD) en Dan Van Husen (BAND OF BROTHERS, ENEMY AT THE GATES) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (AFBLIJVEN), Raymond Thiry (DE BRIEF VOOR DE KONING), Anneke Blok (ALLES IS LIEFDE, TIRAMISU), Mees Peijnenburg (TIMBOEKTOE, HOE OVERLEEF IK…MEZELF?) en Tygo Gernandt (VAN GOD LOS, HET SCHNITZELPARADIJS). De meeslepende muziek is van de wereldberoemde componist Pino Donaggio.   

OORLOGSWINTER is sinds 27 november in heel Nederland in de bioscoop te zien. Inmiddels met  101 kopieën. De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder.
 
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (HET ZUIDEN) en San Fu Maltha (ZWARTBOEK, ALLES IS LIEFDE) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Benelux Film Distributors brengt de film in Nederland en België uit.