SCHIPPERS VAN DE KAMELEON

Utrecht, 1-8-2003

DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON zal dit weekend de 400.000ste bioscoopbezoeker trekken en bereikt hiermee de status van de Platina Film. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 4 augustus om 17.00 uur in het Kameleondorp in Terherne (Friesland). Regisseur Steven de Jong en hoofdrolspelers Jos en Koen van der Donk nemen de prijs in ontvangst uit handen van de burgemeester van het Kameleondorp. 

Ondanks dat deze zomer waarschijnlijk de warmste zomer is in 100 jaar, weerhoudt het de mensen er niet van massaal DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON te gaan zien in de bioscopen. De film trok na het eerste weekend ruim 84.000 bezoekers en behaalde al na één week de Gouden Film.

De speelfilm, naar de gelijknamige boekenreeks, gaat over de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer uit het Friese dorp Lenten. Wanneer op een dag hun wens om een eigen boot te hebben in vervulling gaat, beleven ze grote avonturen als de schippers van de Kameleon.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De prijzen werden geïntroduceerd op 4 september 2001 en worden mede ondersteund door Fine BV. 

Steven de Jong maakte eerder onder meer het Friestalige oorlogsdrama DE FÛKE (2000) en produceerde de televisiefilm DE GOUDEN SWIPE (1996). Ook was hij als regisseur aan het werk voor de televisieseries ‘Westenwind’ en ‘Baas Boppe Baas’. De schippers van de Kameleon is geproduceerd door Kameleon Produkties BV. Coproducent is KRO. Independent Films en Bridge Entertainment Group brengen de film uit. DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON is momenteel in 118 Nederlandse bioscopen te zien.