NYNKE

Utrecht, 7-11-2001

De speelfilm NYNKE wordt bekroond met de Platina Film. Regisseur Pieter Verhoeff en hoofdrolspelers Monic Hendrickx en Jeroen Willems nemen de prijs morgenavond in ontvangst tijdens de openingsceremonie van het 23e Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. De film is geproduceerd door producenten Hans de Weers en Hans de Wolf van Egmond Film en Televisie en wordt gedistribueerd door United International Pictures. NYNKE is momenteel met 40 filmkopieën te zien in de Nederlandse bioscopen.

De Platina Film wordt uitgereikt tijdens het roulement op het moment dat een Nederlandse film 200.000 bezoekers heeft getrokken. NYNKE won tijdens het afgelopen 21e Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Beste Lange Speelfilm en het Gouden Kalf voor de Beste Actrice voor Monic Hendickx en is de Nederlandse inzending voor de uitreiking van de komende Academy Awards in de categorie Oscar Best Foreign Language Film. De Gouden Film voor 75.000 bezoekers werd uitgereikt op vrijdag 12 oktober 2001.

De Gouden en Platina Film zijn een initiatief van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film. Eerder werd de Platina Film al uitgereikt aan COSTA! en de Gouden Film aan IK OOK VAN JOU.