Overzicht Awards

 
Films die vertoond worden op het Nederlands Film Festival, kunnen naast de Gouden Kalveren in aanmerking komen voor onderstaande prijzen. De respectievelijke winnaars zijn hier te vinden.

Forum van de Regisseurs

 Forum van de Regisseurs Award 
In de in 2015 geïntroduceerde competitie wordt een eigen selectie van must see films vertoond, die gemeen hebben dat zij de grenzen en de mogelijkheden van de filmkunst verkennen en het gesprek over film nieuwe impulsen geven. De focus ligt op de regisseur van grensverleggende cinema. De prijs is een penning, ontworpen door Jolanda Breman en Steiny Vos van SUS Goudsmeden, en een bedrag van €5.000,-, beschikbaar gesteld door het VEVAM FONDS. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury samengesteld door het NFF. 
NFF Debuutcompetitie

Filmprijs van de Stad Utrecht
In de NFF Debuut Competitie wordt de beste debuutfilm bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht, die bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 5.000,-. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury, bestaande uit tenminste drie aan Utrecht gelieerde deskundigen op filmgebied, benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Utrecht.
NFF Studentencompetitie

Tuschinski Award 
De prijs wordt toegekend door een jury samengesteld door het NFF aan de regisseur van de beste afstudeerfilm van het afgelopen studiejaar. De Tuschinski Award bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV.

Dioraphte Award 
De prijs wordt toegekend door een jury samengesteld door het NFF aan een afstudeerfilm van het afgelopen studiejaar die of crewlid dat zich weet te onderscheiden. De Dioraphte Award bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en wordt beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte.

FPN Producenten Award 
De prijs wordt toegekend door een door Filmproducenten Nederland samengestelde jury, aan de beste producent van een afstudeerfilm van het afgelopen studiejaar. De FPN Producenten Award bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en wordt beschikbaar gesteld door Filmproducenten Nederland. 
Interactive

NFF Digital Storytelling Competitie Award
De NFF Digital Storytelling Competitie maakt deel uit van het Interactive programma van het festival en roemt Nederlandse projecten die de grenzen van het lineaire genre onderzoeken, en waarin andere manieren van storytelling worden toegepast. De projecten moeten een duidelijk aanwijsbare filmische component hebben waarin het visueel verhalende en de inzet van nieuwe mediatoepassingen samenkomen.De award bestaat uit een trofee en een geldprijs van € 2.000. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury samengesteld door het NFF. 

Dutch Game Awards
De Dutch Game Awards werden in 2015 voor het eerst in samenwerking met het Nederlands Film Festival uitgereikt. Het zijn dé vakprijzen voor de Nederlandse en Vlaamse gamesindustrie en worden in 12 categorieën uitgereikt. Alle winnaars worden aangewezen door een vakjury, behalve de winnaar van de Control Industry Award. Deze wordt gekozen door de lezers van Control Magazine.
Pers & Jongeren

Prijs van de Nederlandse filmkritiek  
Deze ‘Persprijs’ wordt vergeven door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De KNF stelt uit haar leden een jury samen die de nominaties bepaalt en tevens de winnaar aanwijst uit de speelfilms en lange documentaires uit het Jaaroverzicht. De Prijs van de Nederlandse filmkritiek wordt facilitair ondersteund door NCP Holland in de vorm van ondertiteling van een kopie van de winnende film of een volgende film.

MovieZone NFF Award 
De prijs wordt uitgereikt door een jongerenjury (15 t/m 18 jaar). De winnaar van de MovieZone NFF Award maakt kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE.
Holland Film Meeting

HFM Co-Pro & HFM Work in Progress
De Holland Film Meeting (HFM) is het internationale programma voor filmprofessionals. De hoofdactiviteit van de HFM wordt gevormd door de presentaties van nieuwe Europese filmprojecten: het HFM Co-Production Platform. Dit platform bestaat in de huidige opzet sinds 2002. Elk jaar vinden zo’n twintig filmprojecten hier nieuwe partners en een deel van hun financiering. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om hun projecten te pitchen en feedback te ontvangen van filmprofessionals en zij voeren één-op-één gesprekken met potentiële partners. Daarnaast dingen de geselecteerde projecten tijdens dit vierdaagse event mee naar diverse prijzen. Twee jury’s (HFM Co-Pro & Work in Progress) observeren de project pitches en presentaties en zijn aanwezig bij screenings om zo de winnende projecten te selecteren. Twee veelbelovende HFM Co-Projects en twee uitstekende HFM Work-in-Progress projecten krijgen een prijs. 

NFF Festivalprijzen

NFF Publiekslieveling
De NFF Festivallieveling is een prijs die wordt toegekend aan een NFF-première die door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Het stemmen ligt volledig bij de festivalbezoeker, en álle premières met reguliere vertoning komen in aanmerking; kortjes, animatie, One Night Stands, documentaires en speelfilms. 

Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie
De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.   

Cinema.nl Afficheprijs
VPRO Cinema Afficheprijs 2015, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten (1936), ontworpen door Titus Leeser. 

Zilveren Krulstaart
De prijs is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers en is de enige vakprijs voor scenario’s. De winnaars worden gekozen door collega-scenarioschrijvers. De zilveren Krulstaart begon in 2001 als ´geuzenprijs´ en is uitgegroeid tot een serieuze prijs die door scenaristen als kroon op hun werk wordt gezien. 

48 Hour Film Project
Het 48 Hour Film Project is een competitie waarin teams van filmmakers een genre, een personage, een rekwisiet en een dialoog toegewezen krijgen, en 48 uur hebben om een korte film met die elementen er in verwerkt te creëren. 

The Pitch
Bij The Pitch krijgen deelnemers slechts 30 seconden om hun idee voor een volgend korte-filmproject te presenteren. De pitches worden vervolgens via Facebook aan het publiek voorgelegd, aangevuld met slechts 15 seconden eerder werk, van bijvoorbeeld een korte film of een showreel. De vier pitches met de meeste stemmen gaan automatisch door naar de finale, de vijfde finalist wordt door het NFF aangewezen. De winnaar van The Pitch krijgt €5.000,- productiebudget plus professionele begeleiding door ShortsTV om de korte film op tv te krijgen.

NVX VFX AWARD 
De Nederlandse Vereniging van Visual Effects Professionals (NVX) richt zich op de ambachtelijke en inhoudelijke aspecten van visual effects en zet zich in voor bevordering, professionalisering en erkenning van visual effects in Nederland. Sinds 2015 reikt zij jaarlijks op het Nederlands Film Festival de NVX Award uit aan de beste visual effects in een Nederlandse productie.   

NFF Online Competie (NOFF)

Via YouTube konden voor de NFF Online Competitie filmpjes worden ingezonden. De competitie kende de categorieën: fictie, animatie, documentaire, videoclip en innovatief. Het publiek kon daarnaast stemmen voor de NFF Online Competitie UPC Publieksprijs. De overige winnaars werden bepaald door een vakjury van film- en internetprofessionals. Aan al deze categorieën was een geldbedrag van € 2.500,- verbonden. De NFF Online Competitie heeft voor het laatst plaatsgevonden in 2013.