ZIELEN VAN NAPELS

21 december 2005

De prijswinnende en wereldwijd vertoonde documentaire ZIELEN VAN NAPELS van Vincent Monnikendam is ook in de Nederlandse filmtheaters een groot succes. Zielen van Napels ging in première tijdens het International Film Festival Rotterdam 2005. Sinds de digitale release op 18 augustus 2005 is het bezoekersaantal de grens van 10.000 bezoekers gepasseerd. De film bereikt daarmee de status van Kristallen Film.

ZIELEN VAN NAPELS is vertoond op meer dan twintig filmfestivals over geheel de wereld en is tevens uitgebracht in filmtheaters in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Engeland. De documentaire sleepte de volgende prijzen in de wacht:

  • Best long documentary–ex aequo - International Documentary Film Festival Contact Kiev
  • The embodiment of the metaphysics of the city - Int. documentary drama film festival Saratov
  • Most innovative documentary in the humanities - Shanghai Television Festival

Als in een schilderij van de beroemde Caravaggio wisselen in ZIELEN VAN NAPELS donker drama en lichte scènes zich af in de eeuwenoude straten en piazza’s van Napels. Hier overleven de kleurrijke Napolitanen al 2500 jaar een chaotisch leven van vreugde en verdriet. Ondertussen slaapt Vulkaan Vesuvius met één oog open.

ZIELEN VAN NAPELS is een co-productie van Memphis Features en IKON en kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Nederlands Fonds voor de Film en CoBO Fonds.