EL OLVIDO

11 december 2008

De documentaire EL OLVIDO van Heddy Honigmann heeft binnen zeven weken na de bioscooprelease 10.000 bioscoopbezoekers getrokken en wordt bekroond met de Kristallen Film. EL OLVIDO is de eerste Nederlandse documentaire die dit jaar de status van Kristallen film heeft bereikt. Voor haar documentaire FOREVER ontving Heddy Honigmann in 2006 ook een Kristallen Film. 

Sinds de introductie van de Kristallen Film in 2005 is deze filmtrofee slechts zes keer eerder uitgereikt aan de makers van: DE STAND VAN DE MAAN en ZIELEN VAN NAPELS in 2005, BUDDHA’S LOST CHILDREN en FOREVER in 2006 en 4 ELEMENTS en GOUD in 2007.

In de internationaal bekroonde documentaire El OLVIDO (vergetelheid) schetst Heddy Honigmann een indringend portret van mensen die aan de onderkant van de samenleving leven. Straatkinderen, zwervers, obers en kleine middenstanders komen aan het woord en vertellen aan de hand van persoonlijke anekdotes de hele politieke geschiedenis van Peru. Ondanks de misère en het verdriet, heeft Honigmann ook oog voor de poëzie en humor in hun verhalen en brengt zij zodoende een eerbetoon aan haar geboorteland.

Heddy Honigmann (Peru, 1951) volgde een opleiding tot filmmaakster in Rome en woont en werkt sinds 1978 in Nederland. Zij regisseerde een groot aantal korte films, documentaires en speelfilms waaronder O AMOR NATURAL (1996), HET ONDERGRONDS ORKEST (1997) en DAME LA MANO (2004). In 2000 werd zij als Gast van het Jaar tijdens het Nederlands Film Festival met een retrospectief programma in de schijnwerpers gezet. Haar documentaire CRAZY (1999) won in datzelfde jaar het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire. Haar films hebben overal ter wereld prijzen gewonnen. 

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Kristallen Film in april 2005 in aanvulling op de sinds 2001 bestaande prijscategorieën Gouden Film en Platina Film. De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Gouden, Platina en Diamanten Film kunnen worden toegekend aan speelfilms en aan documentaires. De Kristallen Film wordt exclusief toegekend aan documentaires.

EL OLVIDO is geproduceerd door Cobos Films BV, IKON en ZDF Arte. De film kwam tot stand met financiële steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
 
CINEMIEN Film & Video Distribution verzorgt de bioscoopdistributie van de film. EL OLVIDO is momenteel  te zien in Cinescope in Almere en De Uitkijk en Rialto in Amsterdam.