BLACK BUTTERFLIES

Utrecht, 26 mei 2011

Vanavond verraste Matthijs van Nieuwkerk actrice Carice van Houten met een Gouden Film voor BLACK BUTTERFLIES in De Wereld Draait Door. De film, geregisseerd door Paula van der Oest, heeft sinds de Nederlandse bioscooprelease op 31 maart ruim 100.000 bezoekers getrokken.

BLACK BUTTERFLIES gaat over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker, een avontuurlijke en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika deelde. Carice van Houten ontving voor deze rol onlangs de Best Actress Award in Tribeca. Rutger Hauer vertolkt de rol van haar vader, verdere rollen worden o.a. gespeeld door de Ier Liam Cunningham en de Zuid-Afrikaanse acteurs Nicholas Pauling en Graham Clarke. BLACK BUTTERFLIES werd ondermeer geproduceerd door Frans van Gestel, die Gast van het Jaar is tijdens de komende editie van het Nederlands Film Festival.

BLACK BUTTERFLIES is een internationale coproductie van IDTV Film, Cool Beans en Comet Film (Duitsland), Riba Film en Spier Films (Zuid-Afrika). De film is gefinancierd met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, Suppletieregeling Nederlands Fonds voor de Film, NTR, het CoBO-fonds en het Zuid-Afrikaanse Department of Trade and Industry. A-Film Distribution verzorgt de bioscoopdistributie van de film. BLACK BUTTERFLIES draait momenteel in 40 zalen in Nederland.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

www.blackbutterflies.nl